Un dels majors mals de cap que havia provocat el Brexit ha quedat resolt. L'Autoritat Europea de Valors i Mercats (ESMA, per les sigles en anglès) ha arribat a un acord amb el Regne Unit per protegir el negoci de liquidació de derivats, que mou milions. La Unió Europea reconeixerà a les cambres de compensació de Londres perquè les empreses dels Estats membres puguin seguir operant amb elles. Al seu torn, se'ls donarà permís per operar a la UE a partir del 30 de març, fins i tot si el Regne Unit abandona el bloc sense acord.
L'acord, tancat aquest dilluns, suposa tot un alleujament per al mercat, que veia apropar-se la data del Brexit (29 de març) sense que s'hagués resolt aquesta disjuntiva. La decisió de l'ESMA garantirà l'accés de les empreses de la UE a les cambres de compensació gestionades per London Stock Exchange Group Plc (LSE), Intercontinental Exchange Inc. (ICE) i London Metal Exchange (LME). Els reguladors europeu i britànic han defensat que la mesura era necessària per evitar una ruptura dels mercats que podria amenaçar l'estabilitat financera.
Notícia relacionada
Dues borses nord-americanes de derivats i divises abandonaran Londres pel BrexitI és que aquestes tres càmeres de compensació es troben entre les més importants del món en liquidació d'operacions de swaps de tipus d'interès i derivats vinculats a matèries primeres. En concret, el seu negoci consisteix a executar el traspàs d'accions, bons o derivats entre els clients, assegurant l'operació encara que una de les dues parts no pagui. De fet, la seva tasca és clau en qualsevol operació financera, però molt més als mercats de derivats, atès que el volum de posicions que es mou és molt elevat.
L'acord, que durarà un any, preveu que en cas de Brexit sense acord el reconeixement de les cambres de compensació britàniques s'aplicarà l'endemà de la sortida del Regne Unit de la UE. Les tres entitats afectades gaudiran des d'aquest moment l'estatus de "càmera de contrapartida central de tercers països", segons la normativa europea, ha explicat el supervisor europeu dels mercats de valors en una nota publicada aquest dilluns.
Els reguladors de la UE i del Regne Unit segueixen posant en marxa diferents plans per enfrontar les repercussions del Brexit als mercats financers. De fet, ara les autoritats de tot el bloc estan sospesant impulsar una legislació que serveixi per esmorteir encara més el cop. I és que la indústria financera insisteix en demanar que es concedeixi un accés similar als mercats de renda variable del Regne Unit, i que els reguladors prenguin mesures addicionals per garantir que les dades puguin fluir ininterrompudament entre el Regne Unit i la UE, segons recull Bloomberg.
L'acord assolit entre reguladors sorprèn en haver-se produït enmig de l'estancament de les converses entre Brussel·les i el Regne Unit, després d'acordar reobrir les negociacions, a falta de menys de sis setmanes per al Brexit. Els britànics encara no han ratificat l'acord segellat entre la UE i Theresa May, i el temps s'esgota.