Els analistes valoren positivament que durant el G-20 s'hagi complert el guió i s'hagi pactat una treva comercial entre els EUA i la Xina. No obstant això, parlen d'un impacte efímer als mercats i recorden que això no és més que una treva i que l'acord encara està molt lluny.
"Encara és molt incert quant de temps durarà aquesta treva i, per tant, això només hauria de suposar un alleujament a curt termini per als mercats", indiquen els experts del banc danès Danske Bank.
Les borses, mentrestant, mantenen amb prou feines les alces de l'1% de l'obertura, encara que comencen a flaquejar. El DAX puja ara un 0,7% i l'IBEX amb prou feines suma un 0,28% amunt.
"La disputa comercial entre els Estats Units i la Xina sembla haver-se refredat una mica durant el cap de setmana, però encara queda molt camí per recórrer abans que es dissolgui", adverteix David Madden, analista de CMC Capital Markets. "La qüestió extremadament important de la protecció de la propietat intel·lectual segueix sent una preocupació per als Estats Units i no hi ha cap quantitat de tractors o recol·lectores que la Xina pugui comprar per fer desaparèixer aquest assumpte", afegeix Madden.
L'acord entre els Estats Units i la Xina inclou la compra, per part del gegant asiàtic, de "grans quantitats" de productes agrícoles als EUA. A més, no es tocaran els aranzels existents mentre durin les negociacions per arribar a un consens. Així mateix, les empreses nord-americanes podran vendre components al gegant Huawei.
"RAIGS DE SOL ENTRE NÚVOLS FOSQUES"
Andrew Milligan, director d'estratègia global d'Aberdeen Standard Investments, creu que els raigs de sol que s'han emès durant aquesta reunió "apareixen entre alguns núvols fosques a l'horitzó".
"Fins a cert punt, els inversors i les empreses se sentiran tranquils, perquè estem davant d'una treva de la guerra comercial. (...) El diable està en els detalls, per descomptat", indica Milligan.
"El diable està en els detalls, per descomptat", avisa l'expert Andrew Milligan
Aquest analista adverteix que l''espasa de Dàmocles' continua penjant sobre els mercats. "Trump ha aclarit que no té pressa per tancar un tracte i Huawei segueix lligat d'una corda molt curta, ja que el permís d'operar als EUA podria retirar-se en qualsevol moment. (...) Malgrat aquesta treva entre els EUA i la Xina, hi ha pocs indicis que l'actual rivalitat estratègica entre els dos països es negociï fàcilment", explica.
Segons Rabobank, el fet que els EUA i la Xina tornin a la taula de negociacions és, en si, menys positiu del que es pot pensar a primera vista, per molt que el mercat ho rebi bé. "En primer lloc, Trump va tuitejar durant el cap de setmana que no només no té pressa (...), sinó que la 'qualitat de l'acord és molt més important' que la velocitat. En aquest sentit, el diari China Daily, controlat per l'Estat, ha informat també durant el cap de setmana que "un acord sobre el 90% de les qüestions ha demostrat ser insuficient 'i que en el 10% restant és on hi ha les diferències fonamentals entre els dos països. Aquests són els principals punts conflictius que fins ara han fet descarrilar la possibilitat que s'arribi a un acord i no tenim moltes esperances que aquest últim 10% s'acordi en un futur pròxim", afirmen aquests experts.
Al mercat s'especula que la qualitat de l'acord no és l'única raó que porta a Trump a no tenir pressa. Els experts creuen que el president nord-americà mantindrà l'enfrontament amb la Xina obert fins a les eleccions presidencials de novembre de l'any que ve, ja que és un assumpte que el beneficia electoralment.