- El president de la Generalitat ha reiterat la seva aposta pel diàleg i ha amenaçat de votar la declaració d'independència
- El Govern ha respost que continuarà amb els tràmits per aplicar el 155
L'IBEX 35 s'ha vist de nou arrossegat per la crisi catalana. El selectiu ha estat el pitjor índex d'Europa, ha caigut un 0,74% aquest dijous i ha perdut una altra vegada els 10.200 punts. Tot això després de conèixer l'ambigua resposta de Carles Puigdemont, que ha tornat a demanar diàleg i ha amenaçat amb votar la declaració d'independència si el Govern activa l'article 155 de la Constitució.
- 11.770,80
- -1,08%
Davant d'aquest escenari, el Govern, per la seva banda, ha respost que continuarà amb els tràmits per aplicar l'article. El selectiu segueix movent-se al so que marca l'estira i arronsa' entre Govern i Generalitat, encara que dóna la sensació que l'impacte de cada decisió comença a ser més puntual i menys 'fort' al mercat espanyol. Els inversors estan començant a adonar-se que el tema de Catalunya va per llarg i que cal aprendre a conviure amb ell. Després d'un termini ve un altre i els consecutius 'dies D' estan perdent certa capacitat d'impacte.
UNA 'GUERRA' PER ABERTIS
Catalunya és la notícia del dia al mercat espanyol des del punt de vista polític i, a l'àmbit empresarial, sense cap dubte segueix sent-ho l'OPA d'ACS sobre Abertis. Es parla obertament d'una 'guerra' per Abertis després de veure com va reaccionar aquest dimecres a borsa (pujant per sobre dels 18,76 euros que ofereix Florentino Pérez) i després de les paraules d'Atlantia confirmant que, efectivament, lluitarà. Un altre tema, en aquest cas empresarial, que també sembla anar per llarg.
Després de l'escalada d'ahir, Abertis ha perdut avui un 0,32% fins als 18,78 euros. Mentre que la seva filial, Cellnex, ha liderat els guanys amb alces de l’1,73%, seguida d'ACS, que ha avançat un 1,19%, fins als 33,45 euros.
A part de Cellnex i ACS, també i Iberdrola (+0,27%). No obstant això, el nou 'brot' d'incertesa a Catalunya ha arrossegat valors com Inmobiliaria Colonial, que s'ha deixat un 2,36%, Sabadell, que ha perdut un 1,68%, Caixabank (-1,5%) o Merlin Properties (-1,17%), que han estat els principals llastos del selectiu avui, si bé les pèrdues han estat liderades per Meliá Hotels després de caure un 2,87%.
A més, altres grans valors com Telefónica (-1,56%), Banc Santander (-1,21%), Inditex (-1,17%) o BBVA (-0,76%) també han tancat la sessió en negatiu.
Mentrestant, al Mercat Continu, les accions de Pescanova han rebotat un 32% després de revelar que els seus comptes anuals tancats al 30 de novembre de 2016 no tenen excepcions. Per la seva banda, les accions d’Atresmedia han caigut un 1,78% fins als 8,85 euros, tot i aconseguir un benefici de 103 milions fins a setembre, un 1,9% més.
EL BREXIT, PROTAGONISTA
I el Brexit ocupa també l'atenció dels mercats en una jornada durant la qual la Unió Europeu (UE) es reuneix a Brussel·les amb pocs expectatives d'aconseguir avançar en les seves negociacions amb el Regne Unit. Bloomberg publicava aquesta setmana que la divisió al mateix Govern britànic està sent un obstacle important en les negociacions entre les parts. La sortida del Regne Unit de la Unió Europea és una altra 'carrera de fons' que promet estendre en el temps, fins i tot més enllà de les dates previstes. Per ara, els mercats estan obviant aquest moment d'estancament que es viu.
De fet, l'euro, que en un primer moment s'ha ressentit per la resposta de Carles Puigdemont al requeriment del Govern, ha rebotat des d'aquests nivells per ampliar el seu guany setmanal fins als 1,1848 dòlars.
Pel que fa al calendari de dades del dia, les vendes al detall del Regne Unit han caigut al setembre més del que s'esperava (-0,8%). A més, el Tresor espanyol ha col·locat 4.526.000 en bons i obligacions.
D'altra banda, als Estats Units les dades d'atur setmanals i l'índex manufacturer de la Fed de Filadèlfia han superat les previsions.
ANÀLISI TÈCNICA
Sobre l'IBEX, José María Rodríguez, analista tècnic de 'Bolsamanía', assegura que "fa gairebé un mes que el preu no ens diu res. Tot segueix igual. La tendència dels últims cinc mesos, ja gairebé sis, segueix sent correctiva pel que fa als màxims i mínims decreixents, a més de l’impecable canal baixista pel qual s’està desplaçant el preu des del passat mes de maig", explica.
Segons l'expert, "el que estem veient durant els últims dies és que no hi ha ganes de pujar però tampoc de caure amb força. El rang de preus s'està estrenyent i això vol dir que més aviat que tard podem assistir a desplaçaments en els preus més violents del que estem acostumats", comenta. I adverteix: "Almenys BBVA, com a títol avançat de l'IBEX 35, sembla negar-se a atacar el suport que presenta als 7 euros. I mentre no ho faci podem dir que 'la sang no arribarà al riu'".
"En qualsevol cas perquè hi hagi un abans i un després en l'IBEX 35, necessitem que trenqui amb contundència per sobre dels 10.410 punts, els màxims de setembre. Mentrestant, sense novetats al front", conclou Rodríguez.