Els mercats seguiran amb molta atenció el que passi a França durant les dues properes setmanes. La primera volta de les eleccions presidencials s'ha saldat com s'esperava: amb la victòria d'Emmanuel Macron, que s'enfrontarà a la candidata d'ultradreta Marine Le Pen a la segona volta del proper 24 d'abril. Es descompta una repetició del resultat del 2017, és a dir, una victòria de Macron, però els experts recorden que fins que no s'acabin de comptar els vots no hi haurà res decidit. Per això s'han llançat a analitzar com afectaria les borses la victòria d'un o de l'altre.
Els dos candidats hauran de posar tota la carn a la graella per convèncer els electors, en una carrera per la presidència de l'Elisi que s'espera més ajustada que la de fa cinc anys. Per això, en una nota, els estrategs de JP Morgan han analitzat les implicacions de les eleccions franceses per als mercats.
Segons la seva opinió, si Le Pen obtingués una victòria inesperada, el sentiment dels inversors es veuria afectat, atès el "probable augment de la incertesa sobre la cohesió de la zona euro", i això que "les seves polítiques no semblen ser hostils al mercat des de una perspectiva nacional". Tot i això, apunten des del banc nord-americà, tenint en compte que les eleccions parlamentàries se celebraran poc després, al juliol, "la capacitat de Le Pen per promulgar el seu programa podria ser bastant reduïda".
"Macron continua sent el resultat més favorable al mercat", i el cas base dels economistes de JP Morgan, que creuen que així afectaria a aquests sectors la victòria de Macron o Le Pen:
-Utilities: "Una victòria de Macron seria àmpliament positiva per als serveis públics francesos, amb un èmfasi en la generació nuclear que impulsaria el creixement de noves construccions amb la desregulació i la nacionalització. Les energies renovables es beneficiarien dels objectius de creixement accelerat" , apunta JP Morgan, que creu que una victòria de Le Pen "probablement donaria suport a l'energia nuclear, però seria clarament negativa per als desenvolupadors d'energies renovables al país".
-Bancs: els bancs més exposats són Crédit Agricole, Société Générale i BNP. "Mentre que el programa econòmic de Macron donaria suport a la demanda dels consumidors a través de la millora del poder adquisitiu, cosa que es llegeix positivament per a la demanda de préstecs i els nivells de provisió, una victòria de Le Pen probablement crearia reaccions negatives al mercat com es veu a través de l'ampliació dels diferencials de crèdit”.
-Consum: en aquest cas, JP Morgan opina que els noms més exposats són Carrefour, Casino, Elior, Accor, Kingfisher i MADE.com. "Més enllà de l'impacte potencial en el sentiment del consumidor, les fusions i adquisicions i les implicacions de la inflació, tant Macron com Le Pen proposen polítiques que donarien suport als consumidors, com la reducció d'impostos (Macron) o la reducció de l'IVA en els productes essencials i l'eliminació de l'impost sobre la renda per als menors de 30 anys (Le Pen)”.
LA RENDA VARIABLE FRANCESA SEGUIRÀ SENT VOLÀTIL
Segons els resultats preliminars, Macron va obtenir un 27,6% dels vots, seguit de Le Pen amb un 23,4%. Com que cap va obtenir més de la meitat dels vots, els dos s'enfrontaran en una segona volta que s'espera més ajustada: els sondejos donen una estreta diferència del 53% per a Macron i del 47% per a Le Pen. "Els inversors ja s'estan centrant en els sondejos de la segona volta", destaquen els experts de Julius Baer, que creuen que "la renda variable francesa podria continuar sent volàtil fins a la segona ronda de votacions".
El cas base dels estrategs del banc suís és que “Macron serà reelegit, ja que hauria de ser capaç de reunir més suport dels altres candidats que no passaran a la següent ronda”. A més, apunten en un comentari, "els riscos per als actius francesos, si Le Pen guanya, també han disminuït en comparació del 2017, ja que ja no advoca per un Frexit i la probabilitat que el seu partit obtingui una majoria a les eleccions parlamentàries de juny és escassa, cosa que probablement es traduiria en un poder limitat".
Julius Baer considera que el mercat de renda variable francès "és el que presenta actualment les tendències de beneficis més sòlides". "Les valoracions tornen a ser atractives: la relació preu/benefici a 12 mesos torna a estar una desviació estàndard per sota de la mitjana històrica, malgrat les seves característiques de creixement superiors a la mitjana", assenyalen els analistes del banc. Per tant, assenyalen que el mercat de renda variable francès "ofereix actualment un punt d'entrada atractiu per obtenir exposició a valors de creixement d'alta qualitat a un preu raonable".