- Durant aquest 2018, la prima de risc s'ha reduït en 12 punts bàsics
La prima de risc espanyola segueix a la baixa. Aquest dimarts, la diferència oferta pels bons espanyols a deu anys en comparació dels seus homòlegs alemanys se situava en mínims des del passat mes de juliol, per sota dels 93 punts bàsics. El Govern ho atribueix al fet que Catalunya no suposa un risc en aquests moments.
En concret, el diferencial respecte al 'bund' del deute espanyol equivalent ha arribat a situar-se als 92,20 punts bàsics, la menor bretxa entre les dues referències des de finals del passat mes de juliol.
La prima de risc espanyola va tancar 2017 als 114,80 punts bàsics, després d'haver-se situat en 106,30 punts un dia després de les eleccions catalanes del 21D, mentre que el 2 d'octubre va arribar a ampliar-se fins als 123,40 punts bàsics.
NO VA AFECTAR EN PLENES ELECCIONS CATALANES
Des del Ministeri d'Economia, la millora del diferencial respecte al 'bund' s'atribueix a la percepció al mercat que "els fonaments de l'economia són sòlids i sostenibles i que la situació a Catalunya no suposa un risc en aquest sentit, sobretot després de la normalització que va suposar l'aplicació del 155".
De fet, la incertesa política catalana no va afectar ni tan sols durant els comicis del passat 21 de desembre. El bo espanyol a 10 anys es va moure amb lleus guanys en preu, de més del 0,1%, en superar les compres a les vendes. Amb això, la rendibilitat del títol baixa fins a l’1,48%. Aquest retorn als bons comerciats al mercat secundari es va disparar fins a un màxim durant els últims mesos a la vora de l'1,8% el 4 d'octubre, durant la setmana posterior al referèndum il·legal convocat pel Govern cessat de la Generalitat que va disparar la tensió a la comunitat.