• El viernes una facción del ejército turco intentó un golpe de Estado
  • Miles de personas se echaron a la calle y evitaron el cambio como pidió Erdogan
turquia golpe estado

Turquia s'ha convertit en protagonista a nivell mundial amb l'intent colpista de divendres per part d'una facció de l'exèrcit, fracassada amb milers de persones al carrer com va demanar el president, Racep Tayyip Erdogan, el qual està realitzant una 'purga' que ha desembocat ja en 6.000 detencions. Als mercats, la lira turca es va desplomar divendres gairebé un 5% respecte al dòlar, esborrant els guanys que acumulava durant l'any. No obstant això, aquest dilluns rebota més d'un 2%.

A última hora de divendres, el Govern d'Erdogan va reconèixer un aixecament d'una part de l'Exèrcit i va assegurar que "pagaran un alt preu". Els colpistes van arribar a prendre el control de les institucions i van assegurar que era per "garantir la democràcia", però com va demanar Erdogan i els qui es van mantenir fidels, milers de persones van sortir al carrer per frenar el cop d'Estat.

Enmig de la incertesa que envoltava el país, els inversors van reaccionar desfent posicions, amb una onada de vendes de la lira turca que es va enfonsar gairebé un 5% respecte al dòlar. No obstant això, aquest dilluns la moneda rebota prop d'un 3% i puja fins a nivell de 0,34021 $. En l'acumulat de l'any es deixa un 1% després dels moviments bruscos de les dues últimes sessions.

contador