dl australia sydney new south wales nsw commonwealth of australia asx 200 oceania asia pacific unsplash
Sharecast / Photoholgic via Unsplash

Males notícies a Austràlia. La inflació del país ha escalat al maig al 4%, des del 3,6% registrat a l'abril, i ja suma la tercera pujada mensual consecutiva, per la qual cosa el mercat descompta ja que en la propera reunió del Banc de la Reserva d'Austràlia (RBA, per les sigles en anglès), que se celebrarà a l'agost, hi podria haver una pujada dels tipus d'interès de 25 punts bàsics.

La taxa d'inflació subjacent, que exclou els articles volàtils com els combustibles o els aliments, així com els viatges de vacances, també va ser del 4,0% al maig, enfront del 4,1% d'abril, segons les dades que es donen a conèixer aquest dimecres, i encara que s'ha reduït respecte al mes anterior, s'ha situat per sobre del 3,8% que s'esperava el consens d'economistes.

Les xifres mostren, a més, que els increments de preus més significatius del cinquè mes de l'any es van produir a Habitatge (+5,2%), Aliments i begudes no alcohòliques (+3,3%), Transport (+4,9%) i Alcohol i tabac (+6,7%).

Cal destacar que una lectura superior a l'esperada, com ha passat al maig, podria portar l'RBA a apujar els tipus d'interès. De fet, és una cosa que ja descompta el mercat, sobretot després que la governadora del Banc de la Reserva d'Austràlia, Michelle Bullock, digués recentment que el banc central havia discutit la possibilitat d'elevar les taxes a la seva última reunió.

Segons Chris Weston, director de recerca de Pepperstone, totes les mirades ja estan posades sobre la reunió de l'RBA del 24 d'agost. "Si bé l'informe d'ocupació del juny (que es publicarà el 18 de juliol) i l'informe de l'IPC del segon trimestre (31 de juliol) contribuiran en certa mesura a determinar realment un augment, tenint en compte els preus de mercat una pujada de 25 punts bàsics a l'agost ara és un risc real", comenta aquest expert.

"La inflació ha augmentat i el progrés en matèria d'inflació és glacial", afegeix Weston, que recorda que "hi ha una diferència marcada entre un augment psicològic simbòlic de 25 punts bàsics i un nou cicle d'augments, però en la seva forma de ser proactiu, l'RBA pot voler augmentar una mica més el tipus d'interès oficial real”.

Cosa, diu, que no és menyspreable en un moment en què els bancs centrals del G10 "estan flexibilitzant els tipus o assenyalant l'inici d'un cicle de flexibilització".

Després de conèixer les dades d'inflació, l'S&P/ASX 200 d'Austràlia ha perdut un 0,75% i ha tancat als 7.783 punts, molt diferent del que han fet altres borses de la regió Àsia-Pacífic, on la sessió ha estat mixta. Així, el Nikkei 225 del Japó ha guanyat un 1,26% i ha acabat als 39.667,07 punts, mentre que el Topix ha pujat un 0,56%.

El Kospi de Corea del Sud ha avançat un 0,64% fins als 2.792,05 punts, i el Kosdaq, de petita capitalització, ha acabat amb lleugeres alces i instal·lat als 842,12. Per part seva, l'índex Hang Seng de Hong Kong ha guanyat un 1,05% i el CSI 300 de la Xina continental ha pujat un 0,8%.

Noticias relacionadas

contador