Bridgewater, la major gestora 'hedge fund' del món amb 120.000 milions de dòlars en actius, torna a insistir amb la seva gran aposta sobre els principals bancs d'Espanya i Itàlia. En una actualització de la seva presència enviada a la CNMV, el fons fundat per Ray Dalio ha comunicat que ja controla el 0,62% de Santander i BBVA en posició curta, que val a prop de 880 milions en borsa.
- 3,59£
- -1,65%
- 9,26€
- -0,47%
Bridgewater ha destapat posicions curtes multimilionàries en quatre de les cinc empreses més grans de l'IBEX 35, el pes en l'índex dels quals s'eleva al 41% i actuen com a valors directors del mercat. En total, la seva aposta contra Telefónica, Iberdrola, Santander i BBVA està valorada ja en uns 1.300 milions d'euros. La capacitat d'aquest gran inversor per moure el mercat està fora de qualsevol dubte i ha coincidit amb les recents turbulències de les borses.
L’aposta contra la borsa espanyola se suma a la qual Bridgewater ha desplegat també a la italiana, amb posicions baixistes d’un extrem a l’altre del seu sector financer com en Sanpaolo, Unicredit, Mediobanca o Unipol, entre d'altres. Itàlia assisteix al començament de març a les seves enèsimes eleccions generals amb una ombra d'incertesa sobre el seu resultat.
No obstant això, un dels motius de fons de l'aposta contra Espanya i Itàlia, dos dels estats més endeutats del món, és la convicció baixista al mercat de bons que té Ray Dalio i l'equip gestor de Brigdewater. Defensen la idea que el repunt de la inflació portarà la Fed a elevar els tipus una mica més ràpidament del que està descomptant el mercat i això encendrà una crisi al mercat de bons mundial.
BOMBOLLA EN EL DEUTE EUROPEU
Fonts financeres expliquen a Bolsamanía d'aquestes claus: la recent reforma fiscal dels EUA ha obert el passadís perquè les grans multinacionals americanes repatriïn el seu capital a l'estranger i deixin d'acudir a les subhastes de deute a Europa tant de bons sobirans com empresarials.
Empreses com Apple, Microsoft o Google eren grans inversors en aquest tipus d'instruments de baix risc i àmplia liquiditat. Aquest factor s'uneix a la propera retirada (setembre de 2018) del programa de recompra de deute del Banc Central Europeu (BCE) que ha mantingut les rendibilitats del deute sota control i ha refredat les primes de riscos dels països membre.
Tant Telefónica, que compta amb un deute superior als 47.000 milions, com Iberdrola són grans dependents de les emissions de deute de la mateixa manera que ho és Espanya. El Tresor Públic preveu emetre més de 220.000 milions d'euros durant aquest 2018. En el cas de Santander i BBVA, els dos són grans compradors de bons sobirans espanyols i els tenen en balanç, per tant, estan exposats a les pèrdues potencials que ocasioni una caiguda del preu dels bons.