- A més, el 31% dels inversors també opina que la política als EUA és una preocupació a l'hora d'invertir
Segons un recent estudi realitzat per Allianz Global Investors (AllianzGI), la geopolítica s'ha convertit en la principal preocupació dels inversors institucionals globals, per sobre de la seva por d’un augment dels tipus d'interès o la desacceleració econòmica.
Per primera vegada des que es realitza l'estudi global AllianzGI RiskMonitor, que va començar el 2013, les preocupacions geopolítiques ocupen el primer lloc a la llista de factors de risc per als 755 inversors institucionals enquestats i que representen 34,2 bilions de dòlars en actius sota gestió entre Amèrica del Nord, Europa i Àsia-Pacífic.
Dels inversors globals entrevistats, el 44% afirma que la geopolítica representa un risc important per al rendiment de les inversions, per davant d'una desacceleració econòmica mundial (41%) i l'augment dels tipus d'interès (32%).
La geopolítica sembla tenir un major impacte que en qualsevol moment de la història recent sobre com s'estan comportant els inversors globals
Neil Dwane, estrateg global d'Allianz Global Investors, comenta, que "aquest estudi posa en relleu fins a quin punt la incertesa geopolítica, incloent-hi l'actual tensió a Corea del Nord, que només ha augmentat des que vam realitzar la nostra enquesta, està pesant sobre les decisions d'inversió". A més, els mercats financers no han funcionat en un buit, "però la geopolítica sembla tenir un major impacte que en qualsevol moment de la història recent sobre com s'estan comportant els inversors globals".
El 31% dels inversors també opina que la política als EUA és una preocupació a l'hora d'invertir, "és evident que la política està realment augmentant la pressió sobre els mercats. Com a resultat, els inversors se centren més en la gestió de riscos i rebaixen les seves expectatives de retorn mentre s'enfronten a un dilema en l'equació de risc-retorn, tot i la recent bona ratxa als mercats de renda variable. La pregunta en la ment dels inversors és si els mercats han tingut en compte tots els riscos", explica Dwane.
Amb els rendiments globals encara continguts, només prenent risc és possible que els inversors puguin obtenir algun retorn. "Però volen estar segurs que també poden reaccionar ràpidament a qualsevol reajustament en els actius i aprofitar qualsevol oportunitat alhora que optimitzen la seva protecció a possibles caigudes", puntualitza l'estrateg global.
El risc d'esdeveniments polítics i el risc dels mercats de renda variable també han augmentat considerablement a l'agenda dels inversors institucionals durant els últims 12 mesos. Segons l'estudi, més de 9 de cada 10 inversors (91%) veuen el risc de possibles esdeveniments polítics com una amenaça, en comparació amb només tres quartes parts el 2016. A més, el risc als mercats de renda variable ha assolit una importància similar, i està present en la ment del 90% dels inversors (2016: 77%)
En reflexió a aquest enfocament, gairebé 3 de cada 5 inversors (59%) afirmen que els recents esdeveniments polítics han portat a un major èmfasi durant la gestió del risc a la seva institució.
En la seva recerca d'equilibrar el risc i el retorn, la gestió activa passa a un primer pla ja que dos terços (65%) dels inversors diuen que les inversions gestionades activament exerceixen un paper important a les seves carteres en l'actual entorn de mercat.
En la seva recerca d'equilibrar el risc i el retorn, la gestió activa passa a un primer pla ja que dos terços (65%) dels inversors diuen que les inversions gestionades activament exerceixen un paper important a les seves carteres en l'actual entorn de mercat.
Les conclusions de l'informe RiskMonitor mostren que els inversors s'enfronten a un "dilema" de risc-retorn, ja que busquen optimitzar la compensació del risc-retorn als mercats incerts. Aquesta precaució es reflecteix en les expectatives de retorn per al proper any, amb més de la meitat (51%) reduint els seus objectius tot i el recent bon comportament dels mercats de renda variable.
De manera reveladora, el 53% estan disposats a sacrificar el potencial alcista a canvi de tenir protecció contra esdeveniments extrems (tail-risk). A mesura que s'esforcen per conciliar el problema del risc-retorn, els inversors observen deficiències en els actuals enfocaments de gestió del risc. Gairebé 3 punts de 5 (58%) estan buscant noves estratègies per a la seva cartera que equilibrin el balanç risc-rendiment. Però reconeixen el valor dels actius alternatius per a la diversificació, amb el 31% dels enquestats assegurant que és la raó més important per invertir en alternatius - per davant de qualsevol altre factor.
De forma encoratjadora, l'estudi posa de manifest un selecte grup d'inversors que estan prenent la davantera en el repte del risc-retorn. Aquests "líders de risc", que abasten al voltant d'una cinquena part dels enquestats, fan de la gestió del risc una part integral del procés d'inversió. També es caracteritzen per una forta cultura de risc, liderada per l'alta direcció.