cbturquia6 short

El mercat de les divises està vivint un estiu de tot menys tranquil. Ningú s'esperava que l'operativa de les monedes anés a fer tant fum, però no hi ha dia en què no sorprengui. I aquest divendres no anava a ser per menys. La crisi que travessa Turquia s'està deixant notar amb força en la lira, que no deixa de caure, però també ha contagiat altres com l'euro i les divises emergents.

La por d’un contagi de la crisi turca, que manté un dur enfrontament diplomàtic amb els EUA i l'economia de la qual s'enfronta a greus problemes, s'ha estès entre els operadors del mercat de divises. La lira està en caiguda lliure per la pèrdua de confiança dels inversors en l'economia. De fet, aquest dijous va registrar una nova caiguda del 4% en l'encreuament contra el dòlar i l'euro, i ja acumula una caiguda de gairebé el 40% des de principis d'any.

Aquest divendres, el descens s'agreuja, i la lira turca ha caigut a mínims històrics. Ja perd gairebé un 7% enfront del 'bitllet verd' i es deixa un altre 6% en l'encreuament amb la moneda comunitària, tot i que ha arribat a perdre fins a un 12% durant els primers compassos de la sessió. "La lira ha estat sotmesa a una forta pressió aquest any, però el moviment d'avui és el més dramàtic que s'ha vist fins ara", diuen els experts d’XTB, que assenyalen que "els inversors estan cada vegada més preocupats per la imminència d'una crisi monetària total".

La lira turca toca nous mínims històrics i ja acumula una caiguda de gairebé el 40% des de principis d'any

La situació de la lira ha empitjorat en veure els inversors que el president turc, Recep Tayyip Erdogan, no té intenció de canviar la política monetària del país. El Banc Central de la República de Turquia (CBRT) està fortament intervingut pel mandatari, que va revalidar el seu mandat en les eleccions del passat mes de juny. Erdogan s'oposa a elevar els tipus d'interès per frenar la creixent inflació, i atès que sembla improbable que hagi de canviar d'opinió malgrat que el Govern turc ha promès reforçar l'economia, el mercat no s'ha pres gaire bé tots aquests esdeveniments. "Les crisis monetàries sempre impliquen algun grau d'enduriment monetari, i com més temps s'hi resisteixi, majors seran els riscos", comenten els experts de l'entitat japonesa MUFG Bank.

No obstant això, el problema s'ha agreujat durant les últimes hores, i s'ha produït un efecte contagi i alhora han augmentat les tensions geopolítiques a Turquia. La situació ja es deixa sentir en altres monedes, i com diuen els experts d’XTB, "les turbulències estan començant a atreure un nivell encara més gran d'atenció als mercats financers".

Aquest divendres l'euro ha caigut al seu nivell més baix en tretze mesos en el seu encreuament contra el dòlar, que s'ha enlairat durant els últims dies. Els recents comentaris del Banc Central Europeu (BCE) sobre els riscos que suposa la guerra comercial per al creixement mundial també està pesant sobre l'euro, i no es pot oblidar Itàlia, que segueix sent un obstacle per a l'operativa de la moneda única davant els dubtes que suscita l'aprovació del nou pressupost, atès que el Govern vol implantar-hi una política de major despesa.

Els inversors s'han llançat a comprar dòlars, una moneda que està actuant com a actiu refugi davant el caos en què s'ha sumit el mercat de divises. "El dòlar està ben cotitzat en tots els mercats, aconseguint nous màxims enfront dels seus principals parells, sobretot la lira turca", destaca Neil Wilson, analista de Markets.com. "La turca és una economia en problemes i els inversors simplement n’estan fugint", afegeix.

Però la fortalesa del dòlar no només s'explica per aquestes tensions geopolítiques. Les tensions comercials també estan apuntalant la divisa nord-americana, i atès que el president Donald Trump no deixa d'obrir fronts (primer amb la Xina i pot ser que d'aquí a poc amb Rússia), no sembla probable que la fortalesa del dòlar trobi sostre. Almenys per ara.

ALTRES DIVISES EMERGENTS, AL PUNT DE MIRA

A més, la resta de divises emergents també estan al punt de mira, i és que són les que més es poden veure afectades per la situació de la lira. De moment, el ruble rus és el més perjudicat en haver tocat el seu mínim de dos anys després que els EUA hagin anunciat noves sancions a Rússia per l'atac del 4 de març contra un exagent doble al Regne Unit. I la tensió per al ruble s'ha incrementat davant la resposta de Rússia a les sancions: ha assegurat que si fos necessari reaccionaria a aquesta guerra econòmica "per altres mitjans". Els experts no descarten una nova guerra comercial entre els dos països.

Noticias relacionadas

contador