le president elu du bresil luiz inacio lula da silva lors d une conference de presse a brasilia

Brasil ha protagonitzat la seva pròpia versió de l'episodi de la 'invasió del Capitoli', quan milers dels partidaris més radicals de l'expresident Bolsonaro van irrompre a la Plaça dels Tres Poders de Brasília. Els esvalotadors van envair i van saquejar els edificis del palau presidencial, el Congrés i el Tribunal Suprem, en senyal de protesta contra el nou president.

De cara al futur, Thierry Larose, gestor de Vontobel, assenyala que "aquests esdeveniments probablement induiran un grau més alt de polarització política que podria, en el pitjor dels casos, afectar la governabilitat del país si el clima social o econòmic es deteriorés molt. Això podria acabar traduint-se en una prima de risc estructuralment més elevada per als actius brasilers".

Tot i això, Larose afegeix que la 'prima de risc addicional del Brasil' "ja és present i és força elevada per als estàndards dels mercats emergents, especialment en els tipus locals (que incorporen tipus reals ex ante molt elevats) i per a la renda variable (que presenta una alta rendibilitat per dividend i múltiples baixos)".

A més, aquest expert afegeix que "a diferència del que ha passat als EUA, al Brasil la condemna ha estat unànime a tot l'espectre polític i cap líder polític de l'oposició s'ha mostrat disposat a recolzar els saquejadors. Ni tan sols el mateix Bolsonaro es va atrevir a reivindicar la seva acció, malgrat que ho van fer en nom seu”.

La conclusió de Vontobel és que, "tot i que en les properes hores i dies s'ha d'actuar amb cautela, qualsevol brot extrem de volatilitat s'ha de veure com una oportunitat, ja que és probable que els inversors estrangers es tranquil·litzin davant de la fortalesa de la democràcia brasilera i la capacitat de les seves institucions per mantenir un nivell adequat de l'ordre públic”.

Noticias relacionadas

contador