- El fitxer té caràcter personal per a les possibles comunicacions d'infraccions
- L'objectiu és poder rebre denúncies de forma oberta i anònima
La possibilitat de denunciar infraccions al mercat de forma oberta i anònima està més a prop. Aquest és l'objectiu de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) en compliment de les normatives contra l'abús del mercat i de MiFID II.
El supervisor presidit per Sebastián Albella tindrà un canal de denúncies anònimes que estarà obert per als usuaris per tal que comuniquin possibles abusos de mercat en la formació de preus, qüestions d'informació privilegiada o qualsevol altra pràctica contrària a la normativa.
Un requisit previ a la posada a punt d'aquest canal és l'establiment d'un arxiu que recull aquest dijous el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) en virtut de l'acord del 20 de desembre de 2017 del Consell de la CNMV "pel qual es crea un fitxer de dades de caràcter personal de les possibles comunicacions d'infraccions". És el pas clau per poder establir aquesta bústia, conegut com 'whistleblowing', que ara la Comissió Europea té per qüestions de competència.
Durant els darrers anys ja s'ha generalitzat a les empreses la implantació de canals de denúncies de possibles irregularitats o incompliments de la normativa i dels codis interns. "Els avenços tecnològics faciliten la presentació immediata de denúncies per múltiples vies", assenyala la CNMV en una Guia Tècnica sobre comissions d'auditoria d'entitats d'interès públic. L'objectiu és que els treballadors que tenen coneixement sobre les pràctiques que es realitzen en una empresa puguin alertar el supervisor.
El futur canal de denúncies anònimes estendrà aquesta possibilitat al mercat per evitar abusos i males pràctiques. Els participants al mercat podran comunicar al supervisor possibles abusos de mercat en una eina que amb xifrats informàtics protegeix el que informa d'una presumpta infracció. "Quan rebem denúncies les considerem, estem oberts ja a la seva recepció", va assenyalar Albella al novembre durant el fòrum Cinco Días. "Ens agradaria que el marc legal ho contempli per funcionar més tranquils en aquest àmbit. És un desenvolupament normatiu que correspon al Ministeri, però fins i tot és possible que incloguem a la web un mecanisme protegit per establir denúncies. Estem treballant en això i crec que ho tindrem al final de l'any", ha afegit.
NORMA CONTRA L'ABÚS DE MERCAT
Al final de 2015, el Butlletí Oficial de la Unió Europea va publicar una directiva d'execució sobre els abusos de mercat a la qual deixava clar la necessitat de protegir els demandants, ja que "les persones que desitgin denunciar una infracció es poden veure dissuadides de fer-ho mitjançant represàlies, discriminació o divulgació de dades personals". "Les autoritats competents han de permetre la comunicació anònima", afegeix el text.
L'antiga normativa contra la manipulació de mercat ha estat així substituïda per un marc regulador comú a la Unió Europea durant els últims anys, que es veurà reforçat amb l'arribada de les normatives MiFID II i MiFIR, que busquen una major protecció de l'inversor i avancen en la transparència del mercat. Així mateix, introdueixen modificacions en els sistemes organitzats de contractació amb requisits d'informació i de major eficiència.