• La prohibició tindrà efectes des d'ahir a les 23:59 hores fins al 12 de setembre a la mateixa hora
  • Podrà prorrogar-se per períodes renovables no superiors a tres mesos si es mantenen les circumstàncies que la van motivar a fer-ho
ep sucursalbanco liberbank
EUROPA PRESS

La Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) ha decidit prorrogar dos mesos més la prohibició de realització de vendes en curt i operacions similars pel que fa a les accions de Liberbank, acordada el passat 12 de juny de 2017. Aquest dimecres les accions de l'entitat han pujat un 2,66% fins als 0,96 euros.

  • 0,28€
  • 1,72%

La decisió ha estat adoptada després de considerar totes les circumstàncies concurrents, incloent-hi l'evolució recent de la cotització, la volatilitat mostrada pel valor, que ha estat "superior a la del mercat" i les dades disponibles sobre préstecs de valors, després de la qual cosa ha considerat "apropiada" l'ampliació de la mesura.

La prohibició tindrà efectes des d'aquest dimecres, a les 23:59 hores, fins al 12 de setembre, a les 23:59 hores, ambdós inclosos, i podrà prorrogar-se per períodes renovables no superiors a tres mesos si es mantenen les circumstàncies que la van motivar o bé aixecar-se en qualsevol moment sense esgotar el termini, si es considerés necessari.

En aquesta prohibició, hi ha una sèrie d'activitats que estan excloses. D'aquesta manera, s'exclouen de la prohibició les activitats de creació de mercat en els termes previstos en el Reglament europeu nombre 236/2012. També queda exclosa la creació o increment de posicions curtes netes quan l'inversor que adquireix un bo convertible "té una posició neutral en termes de delta entre la posició en l'element de renda variable del bo convertible i la posició curta que es pren per cobrir aquest element", tal com assenyala el regulador en un comunicat.

Així mateix, l'exclusió també s'estén a la creació o increment de posicions curtes netes quan la creació o increment de la posició curta en accions estigui coberta amb una compra equivalent en termes de proporció en drets de subscripció i a la creació o increment de posicions curtes netes a través d'instruments financers derivats sobre índexs o cistelles d'instruments financers.

La CNMV va decidir el passat 12 de juny establir una prohibició sobre les posicions curtes de Liberbank durant un mes amb l'objectiu de frenar l'alta volatilitat del valor durant els dies previs, que mantenia una "molt probable" relació amb la resolució de Popular, decidida per la Junta Única de Resolució cinc dies abans.

Les posicions curtes no eren llavors el problema, ja que només representaven l’1,39% del capital de l'entitat. Després de la primera prohibició les posicions curtes van caure fins al 0,9%, però aquest dilluns 10 de juliol, van tornar a pujar fins a l’1,39%, a causa que es van realitzar operacions entre el 8 i 9 de juny que es van comunicar després la prohibició.

La por estava en què, de la mà de la resolució de Popular, comencessin a ser un problema, sobretot després de veure com Liberbank es desplomava durant les jornades posteriors a la venda de l'entitat al Santander (entre el 7 i el 9 de juny, les seves accions es van enfonsar un 39%).

Noticias relacionadas

contador