- No obstant això, Sebastián Albella assegura que també ha influït el menor nerviosisme
- El president de l'organisme ha explicat que durant la primera meitat de 2017 hi va haver molt moviment
- En castellano:La CNMV admite que la situación de Cataluña frena la llegada de empresas por el Brexit
Sebastià Albella, president de la CNMV, ha admès que la situació política de Catalunya ha frenat l'arribada d'empreses pel Brexit. El president ha assegurat que ha estat un dels factors perquè s'hagi reduït l'interès de les empreses britàniques. No obstant això, Albella ha matisat que també ha influït el menor nerviosisme al voltant de la sortida del Regne Unit de la Unió Europea.
La Comissió Nacional del Mercat de Valors va posar en marxa el desembre de 2016 un pla de mesures per atraure Espanya entitats britàniques pel Brexit. El president ha explicat durant la presentació dels objectius de l'organisme de 2018 que durant el primer semestre de 2017 l'activitat va ser elevada, però que es va anar frenant durant la resta de l'any.
Albella ha reconegut la debilitat d'Espanya per atreure empreses que volguessin sortir del Regne Unit després del Brexit, condicionades per la incertesa política creada després de l'1 d'octubre a Catalunya. El president ha apuntat que hi ha "un menor interès" de les companyies que encara es troben al Regne Unit i ha assenyalat que "ha influït una mica" la situació política que viu aquesta comunitat.
No obstant això, ha volgut deixar clar que la paralització dels trasllats a localitzacions com Espanya s'ha reduït a mesura que també ho ha fet el nerviosisme que existia després del referèndum del 23 de juny de 2016. "Ha decrescut el nivell de nerviosisme, perquè el període de transició serà ampli", ha comentat Sebastià Albella.
ACLARIMENT DE LES RETRIBUCIONS DE LES CÚPULES DE L'IBEX
D'altra banda, la CNMV considera necessari que la informació que publiquen les empreses cotitzades sobre remuneracions dels consells d'administració "millori" i sigui més clara. Sebastià Albella ha apuntat que hi ha elements que es podria millorar. D'aquesta manera, ha explicat que la CNMV podria obligar que s'inclogui als informes la part de les aportacions a sistemes de pensions.
El president ha apuntat que hi ha "un menor interès" de les companyies que encara es troben al Regne Unit
Albella ha reconegut que s'han detectat "certes deficiències" per part d'algunes empreses a l'hora d'informar sobre les remuneracions dels seus consellers i "l'experiència ha demostrat" que els sistemes de comunicació del supervisor espanyol, que són "dels més avançats d'Europa", són "susceptibles de millora". El president del supervisor, però, no ha volgut fer comentaris sobre l'expedient sancionador obert per la CNMV a Banc Popular.
L'OPA D'ABERTIS
Preguntat per l'OPA d'Atlantia sobre Abertis, el president ha assegurat que es troba en un procés "molt avançat". A més, confia que el Govern no plantegi cap acció legal contra l'organisme per haver donat l'autorització sobre aquesta operació amb el criteri que mantenien els ministeris de Foment i Energia (que advocaven per paralitzar-la).
També ha insistit que la missió de la CNMV és que "les opes arribin al més aviat possible als seus destinataris" i ha recordat que mentre aquests processos estan oberts "suposen una enorme pertorbació per al mercat".
50 OBJECTIUS PER 2018 CENTRATS A LA TECNOLOGIA
La CNMV crearà durant aquest any una subdirecció de fintech i ciberseguretat amb l'objectiu de prevenir els riscos derivats del desenvolupament tecnològic. El supervisor desenvoluparà durant aquest exercici iniciatives com l'anàlisi de les possibles aplicacions de la tecnologia blockchain. El president del supervisor dels mercats ha explicat que la CNMV vol desenvolupar la seva pròpia anàlisi sobre aquest tema, tot i que estarà pendent de les activitats dels seus homòlegs europeus, amb l'objectiu de plasmar les seves conclusions en un informe. A més, el supervisor posarà en marxa un pla específic de formació interna en noves tecnologies al sector financer.
A més, la CNMV recull entre els seus objectius per a aquest any la publicació de criteris de supervisió pel que fa a la comercialització entre inversors de monedes digitals i 'Initial Coin Offerings' (ICO), una cosa que Albella considera "ja complerta" després de l'emissió de dos comunicats, un d'ells juntament amb el Banc d'Espanya, la passada setmana.
Albella considera que la CNMV ha anat "més enllà" que les "generalitats" emeses pels supervisors europeus, tot i que continuarà observant les seves actuacions, ja que els criteris de la institució espanyola estan subjectes a possibles enfocaments coordinats a nivell internacional o europeu.
La CNMV crearà durant aquest any una subdirecció de fintech i ciberseguretat amb l'objectiu de prevenir els riscos derivats del desenvolupament tecnològic
La CNMV, així mateix, llançarà aquest any una aplicació per a mòbils i tauletes i avançarà en el seu objectiu de culminar el seu procés de digitalització i que el 100% de les comunicacions que rep de l'exterior es faci digitalment, un percentatge que actualment se situa al 85%.
15 COMUNICACIONS D'INTERÈS A LA BÚSTIA ANÒNIMA
El president de la CNMV ha explicat que el supervisor ha rebut unes 15 comunicacions d'interès a través de la bústia de comunicacions anònimes d'infraccions posada en marxa el mes passat. El supervisor es troba analitzant aquestes 15 comunicacions d'interès -que podrien ser-ne més, atès que la xifra és de fa dies, segons Albella- i està "satisfet" amb com està funcionant la bústia, si bé, ha assenyalat que algunes comunicacions rebudes són consultes i no està dissenyada per a això.
La bústia es va posar en marxa al mes de gener per a la comunicació d'infraccions i que garanteix l'anonimat de l'informant. "Ahir mateix vaig saber d'una nova comunicació relacionada amb unes possibles emissions d'obligacions no registrades i col·locades entre inversors minoristes, un assumpte al qual anem a parar atenció", ha explicat Albella, que ha assegurat que no s'han plantejat retribucions als denunciants.