- Els bancs han tornat a ser els pitjors valors de l'Ibex
- El petroli ha llastrat a Técnicas Reunidas, que ha baixat un 3%
Les crisis polítiques d'Itàlia i Espanya han marcat la primera jornada de la setmana, tal com ho van fer el divendres de l'anterior. L'Ibex 35 ha caigut un 0,63%, fins als 9.764 punts, el seu nivell més baix des de fa més d'un mes (el 12 d'abril, va tancar en els 9.747 punts), en una sessió en la qual els bancs han estat dels valors més perjudicats de la sessió.
- 11.435,70
- -0,28%
No obstant això, el fanalet vermell ha estat Técnicas Reunidas, que ha caigut un 3,5% fins als 25,65 euros, llastrat pel petroli, que es deixa més d'un 1,5%. Per la seva banda, Repsol també s'ha vist perjudicat per la caiguda del cru i s'ha deixat un 0,57%, fins als 15,67 euros.
Tots els bancs que cotitzen a l'Ibex 35, excepte Banc Sabadell (+0,5%), han tancat amb importants caigudes. Bankinter ha estat el que ha registrat el pitjor comportament, després de caure un 2,33%. No obstant això, els dos grans del selectiu, Banc Santander i BBVA, també han baixat amb força. En el cas de l'entitat presidida per Ana Botín, la caiguda ha estat del 2,04%, mentre que BBVA s'ha deixat un 1,19%.
Al costat de les caigudes també cal ressaltar que Telefónica s'ha deixat un 1,16%. Renta 4 ha reduït el seu preu objectiu un 11% fins als 10,1 euros des dels 11,34 euros anteriors. Iberdrola, la cinquena empresa més important de l'Ibex, ha caigut un 0,86%. De fet, d'entre els pesos pesats, només Inditex ha pogut tancar en verd, amb una pujada del 0,32%, que l'acosta més als 30 euros.
Pel que fa a les pujades, Melià ha estat el valor amb millor comportament, després de pujar un 1,71%; l'ha seguit Amadeus, amb un avanç de l'1,22%. També cal parlar de Mediaset, que ha pujat un 0,6% impulsat per l'optimisme publicitari. Un informe de Zenith Vigía de maig reconeix que "les inversions publicitàries han reduït l'optimisme", però confien que "es produeixi una reacció en el que resta d'any que acabi produint un creixement en les inversions".
INCERTESA POLÍTICA
Aquest cap de setmana la situació ha empitjorat encara més a Itàlia. El triat pel 'Moviment 5 Estels' i la 'Lliga Nord', Giuseppe Conte, com a primer ministre a Itàlia -i ratificat pel president de la república, Sergio Mattarella- ha renunciat després del veto d'aquest últim al candidat a ministre d'Economia, l'euroescèptic Paolo Savona.
Semblava complicat que Mattarella donés el vistiplau a Savona, que ha manifestat en més d'una ocasió que no creu en l'euro i que vol a Itàlia fora d'ell. I no l'hi ha donat. Ara, Mattarella ha encarregat a l'ex-funcionari del FMI (Fons Monetari Internacional), Carlo Cottarelli, que formi un Govern tecnòcrata amb la vista posada ja en noves eleccions.
També important la crisi política a Espanya. La moció de censura que el PSOE ha presentat contra Mariano Rajoy, i que va arrossegar el divendres a tots els valors de l'Ibex, començant pels bancs, ha creat molta tensió. Segons s'ha conegut aquest dilluns, aquesta es debatrà aquest dijous i el divendres. Dues situacions de difícil solució que reflecteixen la complicada realitat de dos països fonamentals per a la Unió Europea (UE), especialment una Itàlia que és la tercera potència econòmica dins d'aquesta.
ALTRES MERCATS
La situació de crisi política està tenint a més el seu impacte en la renda fixa. La prima de risc espanyola ha pujat fins als 118 punts i la italiana fins als 233. “Aquests diferencials, d'incrementar-se, provocaran una reacció de cobertura als mercats que farà que els operadors es posin a vendre euros i llavors començarà la festa de la depreciació de l'euro", adverteix Ramón Morell, expert d'ETX Capital. L'euro ha marcat aquest dilluns mínims de sis mesos i mitjà. La divisa comunitària cau un 0,16% fins als 1,1626 dòlars.
Pel que fa a les borses del Vell Continent, aquest dilluns la borsa de Regne Unit no ha obert i tampoc ho ha fet Wall Street, ja que és festiu als EUA pel Memorial Day. A Europa, el FTSE MIB italià ha caigut més d'un 3%. El CAC 40 de França s'ha deixat un 0,59% i el DAX 30 d'Alemanya un 0,45%.
El petroli cotitza amb caigudes pronunciades. En el cas del Brent, de referència a Europa, la caiguda és de l'1,36% fins als 75,4 dòlars. Per la seva banda, el barril de West Texas, de referència a EUA, cau prop d'un 2% fins als 66,5 dòlars. Aquestes caigudes es produeixen després que Aràbia Saudita i Rússia, els majors productors del món al costat d'Estats Units, avancessin que esperen incrementar la seva producció per compensar la pèrdua de protagonisme d'Iran després de les sancions.
ANÀLISI TÈCNICA
José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamanía, assenyala que malgrat les caigudes d'aquest dilluns el mínim del dia no s'ha situat per sota dels mínims de la setmana passada (9.722). Encara que a la vista del gràfic diari és fàcil entendre el motiu pel qual parlem dels 9.700 punts com a suport. Aquest nivell es correspon amb un ajustament/reculada del 61,8% de tota la pujada des dels mínims de finals de març. "O dit amb altres paraules, fins a aquí es pot dir que la correcció soferta en les últimes setmanes encaixa dins dels paràmetres normals. Per sota es complicaria l'escenari i no descartaríem, fins i tot, tornar als mínims anuals en els 9.330 punts, prèvia parada al suport que presenta en el buit alcista dels 9.510 punts (sessió del 5 d'abril)", explica l'analista.
Així, afegeix que "pararem esment a BBVA, que a diferència de Santander no ha perforat el suport que presenta en els mínims anuals. I sabem per experiència que est acostuma a funcionar molt bé com a títol avançat de l'Ibex". Així, BBVA estaria tractant d'agarrar-se al suport dels 6,06 euros. Mentre que Santander sí hauria perforat amb claredat i en espelmes setmanals el suport homòleg, als 5,05 euros.