• A Link Securities aposten per una extensió de l''efecte Trump' mentre aconsellen protegir-se davant el complicat mapa polític europeu
  • Mantenir posicions de liquiditat també és aconsellable per "adaptar-nos als esdeveniments", precisen aquests experts
donald trump festejo

Les borses afronten la seva primera sessió de 2017 'a mig gas'. A Espanya, els inversors segueixen encara 'de festa' atès que la setmana es tanca amb el tradicional dia dels Reis. A més, als Estats Units no obre aquest dilluns, com tampoc ho fa al Regne Unit i com tampoc ho han fet les principals places asiàtiques. Tot això resta cert valor a uns nombres verds (IBEX: +0,43%. 9.392 punts) que s'afermen després que les borses hagin arrencat el dia amb moderades caigudes.

De cara a aquest any que acabem d'estrenar, diverses idees recurrents sobrevolen els mercats. D'una banda, la cautela sembla que serà la nota dominant, sobretot a Europa -si s'ha de jutjar per les apostes dels experts-, la qual cosa es traduiria en pujades moderades en les borses com a saldo final d'aquest 2017. D'altra banda, i encara que existeix molt escepticisme sobre la seva persona, la veritat és que els inversors sembla que volen aferrar-se a les promeses de Donald Trump i seguir apostant perquè els beneficis que aquestes han portat als índexs en l'última part de 2016 (especialment als nord-americans), continuïn en 2017.

Estats Units seria la cara d'aquest any que acabem d'estrenar i Europa, la creu

Simplificant molt l'escenari, els Estats Units seria la cara d'aquest any que acabem d'estrenar i Europa, la creu. Resulta paradoxal que les esperances se centrin en un personatge, Donald Trump, que fins a fa pocs mesos era considerat una gran amenaça i l'elecció de la qual es veia com una veritable catàstrofe, també pels mercats. Al final, no ha estat així i, com tothom ja coneix, el seu triomf electoral s'ha traduït en màxims històrics en els índexs a l'altre costat de l'Atlàntic. En el cas del Vell Continent, com s'ha apuntat reiteradament, el problema és la incertesa política i fins a quin punt aquesta va a afectar a les borses. L'última i 'continguda' reacció de les places al referèndum a Itàlia fa que hi hagi qui creu que els mercats ja han après a sortejar aquestes amenaces. Encara que sigui així, precisen des de Link Securities, "un escenari polític tan complex no ha de ser obviat per complet".

EL COMPLICAT MAPA EUROPEU ENFRONT DE LES PROMESES D'ESTATS UNITS

Europa enfronta un 2017 en el qual el mapa polític s'assembla a un 'camp de mines' que promet evitar una evolució favorable, sòlida i constant dels índexs. Holanda celebra eleccions generals al març, mentre que les eleccions presidencials franceses tindran lloc a l'abril i maig i les eleccions federals a Alemanya, probablement, al setembre. Sobre totes aquestes consultes planeja el temor a un nou triomf de les postures anti-establishment, és a dir, a la victòria dels populismes. L'Itàlia, després de guanyar el 'no' en el referèndum de desembre, s'esperen eleccions per 2018 però tampoc es descarten per aquest any i també es tem que els partits anti-europeus acabin imposant-se. A tot això se sumeixi la possibilitat que la coalició governant a Grècia, Syriza, opti per avançar a 2017 les eleccions en funció de com progressi el tercer rescat grec, sense oblidar-se dels riscos que segueix suposant el Brexit. "Està previst que el Govern britànic, si és capaç de superar tots els obstacles que està trobant en el camí, conseqüència de la inexistència d'un Pla B, invoqui l'Article 50 del Tractat de Lisboa tan aviat com a finals de març", recalquen des de Link Securities.

Europa enfronta un 2017 en el qual el mapa polític s'assembla a un 'camp de mines' que promet evitar una evolució favorable i constant dels índexs

A Estats Units, mentrestant, el triomf republicà ha portat amb si que les expectatives dels inversors en matèria d'inflació, creixement econòmic i tipus d'interès hagin estat revisades substancialment a l'alça, la qual cosa ha afavorit l'evolució en borsa d'aquells actius que més es beneficien d'aquest escenari. La qüestió ara, adverteixen des de Link Securities, és comprovar si aquest escenari que es maneja per a Estats Units de debò es compleix, si és extrapolable a altres regions o si, per contra, acaba danyant la recuperació d'economies que, per exemple, es veuen penalitzades per la fortalesa del dòlar.

UN 30% DE VALORS AFAVORITS PER L''IMPULS TRUMP' I LA RESTA, DEFENSIUS

Davant aquest panorama, des de Link Securities segueixen apostant per l'impuls de les promeses de Trump i aconsellen una cartera amb entre un 30% i un 35% de valors que surtin afavorits per l'"escenari 'reflactari' de major creixement, major inflació, tipus d'interès més alts i dòlar fort". Aquests valors serien bancs, valors lligats a les matèries primeres, inclosos el petroli i els metalls, i valors als quals beneficiï un euro més feble, precisen aquests analistes.

Quant a la resta de la cartera, estaria composta per "valors de cort més defensiu, generadors de caixa recurrent, amb visibilitat en resultats i que ofereixin elevades rendibilitats per dividend". Al costat de tot això, aquests analistes aconsellen mantenir posicions de liquiditat, una liquiditat "que ens permetrà al llarg de l'exercici adaptar-nos als esdeveniments", precisen.

Noticias relacionadas

contador