- El preu del petroli ha pujat amb força i Repsol ha repuntat un 2,7%
- 170,40
- 1,46%
L'IBEX 35 ha pujat un 0,93%, fins als 9.792,10 punts, encara que els seus guanys no han estat suficients perquè el saldo setmanal sigui positiu. El selectiu espanyol es deixa un 0,6% durant les últimes cinc sessions, ja que va començar dilluns passat als 9.851 punts. De moment, el principal índex de la borsa espanyola no es decideix a superar resistències, però tampoc perd suports.
El petroli ha estat el gran protagonista d'aquest divendres. En aquests moments ja es coneix la decisió de l'OPEP, que ha arribat a un acord per incrementar la seva producció en un milió de barrils diaris durant el segon semestre.
L’'or negre' ha reaccionat amb forts guanys: el barril Brent puja un 2%, fins als 74,58 dòlars, mentre el West Texas repunta un 3,6%, fins als 67,90 dòlars. Això ha beneficiat a Repsol (+2,77%), que ha liderat els avenços en l'IBEX i s'acosta als 17 euros per acció.
Encara que el valor més alcista del dia ha estat Bankia (+3,33%), seguit de Cellnex Telecom (+2,55%), Mapfre (+2,52%) i Técnicas Reunidas (+1,63%). Entre els 'blue chips', comportament positiu també per a BBVA (+1,47%), Iberdrola (+1,43%), Santander (+1,19%), Endesa (+1,01%), Telefónica (+0,89%) i Inditex (+0,68%).
En negatiu, la companyia menys rendible ha estat CIE Automotive (-3,15%), després que el president dels EUA, Donald Trump, hagi amenaçat amb imposar un gravamen del 20% sobre totes les importacions d'automòbils fabricats a la Unió Europea (UE) si els Vint-i-set no retiren els aranzels sobre les empreses nord-americanes. Des que va entrar a l'IBEX, les accions de CIE acumulen una caiguda del 12%.
Els altres dos valors baixistes de l'IBEX han estat Ferrovial (-1,13%) i DIA (-0,94%). Al Mercat Continu, Adveo Group ha rebotat un 14% i Iberpapel, un 7%. Per contra, Pescanova ha caigut un 18% i Audax Renovables, un 6%. A més, Hispania ha pujat un 3% després de la millora del preu de l'OPA per part de Blackstone.
ECONOMIA
Al calendari de referències del dia, a més de la reunió de l'OPEP, aquest divendres hi ha reunió de l'Ecofin (l'Eurogrup ha tancat la quarta i última revisió del rescat de Grècia). A més, el PMI compost de la Zona Euro de juny ha quedat als 54,8 després d'ascendir set dècimes, nivell màxim en dos mesos.
Per la seva banda, la ministra d'Economia i Empresa, Nadia Calviño, ha assegurat aquest divendres que és "absolutament prematur" garantir que el dèficit públic d'aquest any sigui del 2,2% del PIB -el objectiu pactat amb la UE-, però ha assegurat que estarà per sota del 3%, el nivell que estableix Brussel·les per sortir del braç correctiu de supervisió. Al mercat de divises, l'euro s'aprecia un 0,26%, fins als 1,1634 dòlars. I la prima de risc d'Espanya ha baixat lleugerament un 1%, fins als 100 punts.
ANÀLISI TÈCNICA DE L'IBEX 35
"Tot i tancar la setmana amb un saldo negatiu una mica inferior a l'1%, la veritat és que ha estat una setmana més o menys volàtil, però sense una direcció clara. Atès que el nostre índex pateix d'una excessiva dependència dels bancs em vull quedar amb el comportament de Santander i BBVA", afirma José María Rodríguez, analista de Bolsamanía.
"Els dos aconseguien rebotar de manera decidida després de tocar els suports que presentaven en els mínims anuals, els 4,54 i els 5,78 euros respectivament. I al final han tancat en positiu. Tot això, amb un IBEX omplint (que no tancant) el buit alcista dels 9.630 punts. Per la qual cosa, a manera de resum, es pot dir que mentre els dos bancs respectin els mínims anuals, que coincideixen amb els mínims setmanals, i l'IBEX faci el mateix amb els 9.600 punts, cal seguir mantenint l’esperança", afegeix aquest expert.
"Important també que Telefónica respecti en tot moment els 7,25 euros. De tota manera, no oblidem que mentre no superem aquests 10.290 punts, els màxims de maig, no tindrem figura de volta a l'IBEX", conclou Rodríguez.