ep marcelo rebelosousa presidenteportugal
GPP

Després de la dissolució del Govern d'António Costa, a finals del 2023, ahir diumenge els portuguesos van votar per a la 16a legislatura. La borsa portuguesa no s'immuta aquest dilluns (el PSI 20 cotitza molt pla, als 6.155,17 punts) després de la victòria, per la mínima, de la formació de centredreta. Aliança Democràtica (AD), liderada per Luis Montenegro, ha aconseguit el 29,5% dels suports enfront del 28,7% del Partit Socialista (PS).

A més de les eleccions amb més participació en la història de la democràcia (66,2%; 6,1 milions de vots), les d'aquest diumenge també han estat les més disputades de la història. L'AD va ser el partit més votat, amb 79 diputats, aconseguint només 50.934 vots més que el PS.

"Per la primera vegada des del 2011, torna una majoria de dreta -AD, Iniciativa Liberal (IL) i Chega (CH)- al parlament portuguès. No obstant, Aliança Democràtica ja havia anunciat durant la campanya, i va reforçar ahir, que no farà una coalició que inclogui el Chega", destaquen els analistes de Bankinter. "Així, el partit d'extrema dreta, que ha registrat l'augment més gran en nombre de diputats (48 enfront de 12 el 2022), quedarà fora d'un possible govern de dretes", indiquen aquests experts.

Amb tots els vots en territori portuguès escrutats, queden els vots dels emigrants, que representen 4 diputats, el resultat dels quals es coneixerà entre els dies 18 i 20 de març.

Els resultats oficials seran publicats el 25 de març, però Marcelo Rebelo de Sousa, president de Portugal, tindrà una audiència amb els partits electes ja el dia 15. S'espera que convidi el partit més votat que formi govern i que aquest prengui possessió durant abril.

contador