inde modi appelle a la retenue lors d un pelerinage hindou

La Borsa de l'Índia intenta aquest dimecres recuperar-se de les fortes caigudes que va registrar ahir dimarts, en confirmar-se que l'actual primer ministre, Narendra Modi, havia guanyat les eleccions, però menys contundent del que anticipaven les enquestes. Les accions es mantenen estables mentre els inversors avaluen els resultats definitius de les eleccions més grans del món.

El Nifty 50, que va caure un 5,93% dimarts, s'ha recuperat i ha avançat un 2%, igual que el Sensex, que ha guanyat un 1,7% després d'haver-se deixat ahir un 5,74%. El partit de Modi, el BJP, ha guanyat 240 escons a la Cambra baixa del Parlament, perdent la majoria de partit únic en una cursa més ajustada del que s'esperava.

I és que la coalició Aliança Democràtica Nacional (NDA), liderada pel BJP, ha obtingut un total de 294 escons, i ha aconseguit mantenir la majoria parlamentària en superar els 272 necessaris per formar govern. No obstant això, a les eleccions generals anteriors de 2019, el BJP va aconseguir 303 escons, i l'NDA va guanyar 353 escons.

Cal recordar que l'índex All India Market Capitalization va perdre més de 31,06 bilions de rupies, o al voltant de 371.000 milions de dòlars, aquest dimarts.

En altres mercats asiàtics, el sentiment inversor ha estat mixt després de conèixer diverses dades macroeconòmiques. Per exemple, l'S&P/ASX 200 d'Austràlia ha pujat un 0,41% fins als 7.759,40 punts després de la publicació del Producte Interior Brut (PIB) del primer trimestre, que va créixer un 1,1% interanual, lleugerament per sota de les expectatives del consens d'analistes, que apuntaven a un 1,2%, i desaccelerant-se des de la xifra revisada del quart trimestre, de l'1,6%.

En termes trimestrals, el PIB d'Austràlia va augmentar el 0,1%, també per sota del 0,2% esperat pels experts. Segons Katherine Keenan, cap de comptes nacionals de l'oficina d'estadístiques d'Austràlia, "el creixement del PIB va ser feble al març, i l'economia va experimentar el creixement anual més baix des del desembre del 2020".

A més, Judo Bank ha publicat l'índex d'activitat empresarial PMI serveis, que va caure a 52,5 al maig, enfront del 53,6 d'abril. Tot i això, es tracta de la quarta expansió mensual consecutiva del sector, encara que en aquesta ocasió a un ritme més lent. Segons Matthew De Pasquale, economista de Judo Bank, "les condicions comercials han millorat durant quatre mesos consecutius, el sector serveis està impulsant l'augment i el creixement de l'ocupació es va mantenir fort durant tot el mes".

Tot i això, el Nikkei 225 del Japó ha perdut un 0,89% i ha acabat als 38.490,17 punts, mentre que el Topix ha cedit un 1,41% fins als 2.748,22 punts. Ho ha fet després que el PMI serveis del maig hagi caigut fins a 53,8 des de 54,3, tot i que ha estat millor del que s'esperava segons ha explicat al Jibun Bank.

S'ha registrat una "sòlida taxa d'expansió, encara que a un ritme lleugerament més lent", i és que hi ha hagut "un fort i sostingut repunt de l'activitat empresarial a tot el sector de serveis japonès, tant en termes d'activitat total com de noves entrades de negocis".

A més, al país nipó s'han conegut les dades de salaris reals, que van caure per vint-i-cinquè mes consecutiu a l'abril, cosa que, segons alguns experts, podria sufocar els plans del Banc del Japó d'augmentar els tipus d'interès. En concret, les dades del govern han mostrat que els salaris reals van caure el 0,7%, més suau que la pèrdua del 2,1% del març. Per part seva, els salaris nominals van pujar fins als 296.884 iens (1.913,28 dòlars), un creixement interanual del 2,1%, des de l'1% del març.

A la Xina, el PMI serveis Caixin ha millorat, per part seva, fins a 54,0 des de 52,5, superant previsions. Per això l'índex Hang Seng de Hong Kong ha pujat un 0,40%, mentre que el CSI 300 de la Xina continental s'ha deixat un 0,29%.

Per acabar, a Corea del Sud el Kospi ha pujat un 1,03% fins als 2.689,50, mentre que el Kosdaq, de petita capitalització, ha guanyat un 0,58% i ha acabat la jornada als 850,75 punts.

Noticias relacionadas

contador