- Els cinc valors que han enregistrat les majors caigudes són bancs
- Els accionistes de BPI ajornen a la junta a petició de CaixaBank: l'OPA segueix a l'aire
L'IBEX-35 ha trencat la seva marxa positiva i ha enregistrat una caiguda del 0,60% fins als 8.899,5 punts, llastrat pel sector bancari espanyol. De fet, els cinc valors que més han caigut són els bancs.
- 11.595,00
- 0,50%
La banca tornar a ser la protagonista de la jornada borsària d'aquest dimarts. A més, s'ha conegut que l'Estat ha recuperat només un 5% de les ajudes al sector bancari. Bankia s'ha deixat un 3,06% i s'ha convertit en el fanalet vermell de la sessió. Banco Popular, Bankinter i Banc Sabadell l'han acompanyat a la zona de caigudes amb pèrdues de més del 2%. Caixabank també ha cedit, un 1,96%. Entre els bancs grans, Santander s'ha deixat un 1,31% i BBVA ha tancat amb una caiguda de l'1,83%.
Bankia s'ha deixat un 3,06% i s'ha convertit en el fanalet vermell de la sessió
Al costat dels guanys, IAG ha estat el valor amb una major pujada, un 1,84%, seguit d'Aena i Ferrovial. Entre els pesos pesants del selectiu, Telefónica ha estat l'únic valor que ha enregistrat una pujada del 0,13%, malgrat que Fitch hagi decidit rebaixar-li un esglaó la qualificació fins a 'BBB'.
La resta de places europees també han estat llastrades pel sector bancari, de fet, els cinc valors que més han caigut a l'Euro Stoxx 50 han estat bancs (Deutsche Bank, Intesa San Paolo, Société Générale, BBVA i Unicredit). Només el DAX 30 alemany s'ha alliberat del vermell i ha tancat amb una pujada del 0,14%. D'altra banda, el FTSE 100 de Londres ha caigut un 0,78% i el CAC 40 francès, s'ha deixat un 0,24%. A l'hora del tancament del mercat en el Vell Continent, Wall Street cotitzava amb signe mixt, llastrat per una mala dada de l'ISM serveis d'agost que ha descendit fins el 51,4 des de 55,5 al juliol.
BATERIA DE DADES MACROECONÒMIQUES
Aquest dimarts, s'ha conegut una bateria de dades macroeconòmiques. La Reserva Federal d'Austràlia ha decidit mantenir els tipus d'interès a l'1,5%, tal com esperaven els mercats. A Alemanya, s'ha publicat la dada sobre comandes de fàbrica per a juliol, que s'ha situat en el 0,2%, tres desenes per sota de l'esperat.
També s'ha confirmat l'estimació que l'Eurostat va donar a mitjan agost per al PIB de la zona euro en el segon trimestre, situant-se en el 0,3%, encara que ha reduït en una desena la seva dada del primer trimestre, del 0,6% al 0,5%. En termes interanuals, el creixement del PIB de la zona euro en el segon trimestre va ser de l'1,6%, una desena per sota del percentatge de pujada aconseguit en els tres primers mesos de 2016. Respecte a aquest primer trimestre, el PIB de la zona euro va pujar un 0,3%.
L'OPA DE CAIXABANK A BPI, A L'AIRE
En el plànol empresarial espanyol, aquest dimarts cal fixar-se en el banc portuguès BPI i Caixabank. La junta d'accionistes de BPI ha estat ajornada, com ha demanat CaixaBank. L'objectiu del banc espanyol és donar temps al fet que hi hagi una resolució judicial sobre la supressió del límit de drets de vot que exigeix per seguir endavant amb l'oferta pública d'adquisició (OPA).
Els accionistes de BPI ajornen la junta a petició de CaixaBank: l'OPA segueix a l'aire
Les accions del banc lusità han cedit un 1,38% després d'haver estat durant tot el matí suspeses de cotització. Per la seva banda, els títols de l'entitat espanyola s'han deixat un 1,96%.
Fora de les nostres fronteres, les mirades s'han dirigit cap a Bayer i Monsanto. El gegant farmacèutic alemany ha elevat la seva oferta pel conglomerat químic nord-americà fins a 127,5 dòlars per acció, enfront de l'anterior oferta de 125 dòlars que va ser rebutjada al juliol. Això suposaria valorar a la companyia en més de 65.000 milions de dòlars (gairebé 58.500 milions d'euros).
Les accions de Bayer han tancat amb una pujada de l'1,78%, igual que Monsanto, que al moment del tancament europeu cotitzava amb pujades del 0,18%.
ANÀLISI TÈCNICA
José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamanía, assenyala que tot i que l'IBEX-35 ha tancat en negatiu després d'estar cotitzant durant gran part de la sessió en el terreny dels nombres verds "es podria dir que les implicacions són nul·les". De fet, puntualitza que si es mira al selectiu amb perspectiva "podem adonar-nos que aquest s'ha revaloritzat un 7% en les últimes dues setmanes i per tant les caigudes d'aquest dimarts no signifiquen res".
L'important de cara el gràfic "ho vam fer en la sessió d'aquest divendres així com ahir dilluns i era recuperar els nivells prebrexit, tancar per sobre dels 8.912 punts (aquest dilluns tancava en els 8.953 punts)". D'aquesta manera, comenta que arribats a aquest punt i tal com ha comentat recentment "existeix la possibilitat que desfem part del camí recorregut en les últimes sessions a la recerca del nou suport, abans resistència, dels 8.750 punts".
De fet l'última empenta de l'IBEX-35 s'ha recolzat principalment en Telefónica, que en la sessió d'aquest dilluns despertava deixant un buit (gap) alcista en els 9,18 euros. "No descarto que l'operadora retrocedeixi almenys fins a aquest nivell per així emplenar el buit alcista (almenys parcialment) amb el qual va començar la setmana. Aquest moviment podria portar a l'IBEX-35 cap a la zona de suport dels 8.750 punts a la qual fèiem referència", conclou l'analista.