claudia sheinbaum candidate a la presidence du parti au pouvoir morena dans un bureau de vote lors des elections generales a mexico city

L'Índex de Preus i Cotitzacions de la Borsa Mexicana de Valors va caure 6% en tancar aquest dilluns, mentre que el peso mexicà va baixar al nivell més baix des del novembre del 2023, passant del rang de 16,90 pesos per dòlar al rang de 17,70. Això, després del triomf del partit oficialista, liderat per Claudia Sheinbaum, candidata d'Andrés Manuel López Obrador (AMLO), i els seus aliats, a les eleccions mexicanes.

"Aquesta depreciació reflecteix les preocupacions del mercat sobre la possible direcció econòmica i política del país sota la nova administració", escriu Antonio Ernesto Di Giacomo, analista de Llatinoamèrica d'xs.com.

Juntament amb l'elecció de Sheinbaum, el partit Morena (Moviment Regeneració Nacional, fundat el 2014 per AMLO) està en camí d'assegurar una supermajoria al Congrés, cosa que li donaria un control significatiu sobre el procés legislatiu. "Aquesta concentració de poder ha estat una de les principals causes de la incertesa al mercat, ja que podria facilitar la implementació de reformes constitucionals", escriu l'expert.

Di Giacomo afegeix que les fortes caigudes de la borsa reflecteixen el nerviosisme dels inversors sobre el futur econòmic del país sota la nova administració. "Les empreses, especialment aquelles dependents del comerç internacional i la inversió estrangera, es podrien veure negativament afectades per qualsevol canvi en les polítiques econòmiques".

La preocupació principal dels mercats és que Morena podria implementar reformes constitucionals desfavorables per a l'entorn econòmic i empresarial. Les reformes podrien incloure canvis en la regulació, les polítiques fiscals i altres aspectes que afecten directament la confiança dels inversors. "Aquesta incertesa respecte al marc legal i regulatori crea un entorn cautelós entre els actors econòmics", apunta l'analista d'xs.com.

Claudia Sheinbaum ha promès continuar amb les polítiques de benestar social implementades pel seu predecessor, Andrés Manuel López Obrador. Tot i això, enfronta desafiaments econòmics significatius que podrien complicar la seva administració. Segons Antonio Ernesto Di Giacomo, aconseguir un equilibri entre les promeses de benestar i l'estabilitat financera i la confiança dels inversors "serà crucial per evitar més caigudes al mercat i una devaluació significativa del peso".

"En conclusió, els resultats electorals a Mèxic han desencadenat una reacció adversa als mercats financers, amb una significativa caiguda en les accions i un debilitament del peso. La incertesa sobre possibles reformes constitucionals sota el govern de Morena i Claudia Sheinbaum ha generat temor entre els inversors. La nova administració haurà de navegar amb cura per mantenir l'estabilitat econòmica mentre implementa les seves polítiques de benestar”.

Noticias relacionadas

contador