• La libra cayó casi un 10% tras conocerse la celebración del referéndum
  • Los expertos temen un movimiento violento al alza o a la baja cuando se conozca el resultado
  • El FTSE 100, principal índice de la Bolsa de Londres, sube un 1%, en línea con el resto de Europa
londres-bolsa-brexit

Les borses mantenen el seu rebot aquest dijous, en plena celebració del referèndum al Regne Unit que tant ha preocupat als inversors, i s'anoten més d'un 1% a mitja sessió. En aquesta línia es mou el FTSE 100, principal índex de la Borsa de Londres, mentre que la lliura avança amb força respecte del dòlar fins a màxims anuals.

  • 1,2064€
  • 0,02%
  • 1,2550$
  • 0,06%

A mitja sessió en els parquets, però encara mancant nou hores per al tancament dels col·legis electorals al Regne Unit (tanquen a les 22.00 hora britànica, una més a l'Espanya peninsular), els inversors semblen haver recuperat l'optimisme, i han dut a terme compres que impulsen tant la renda variable com a la divisa britànica, que es revalora un 0,4% enfront de l'euro, tot i que encara perd durant l'any un 4%. L'encreuament amb el dòlar, però, es dispara més d'un 1% i se situa en positiu en l'acumulat de 2016, en màxims anuals. Aquest moviment es produeix també per una feblesa del dòlar, que s'observa amb l'alça del 0,7% de l'euro enfront de la moneda nord-americana fins al nivell d'1,1377.


Entre els valors que més pugen a Londres estan Intercontinental, Glencore, Anglo American i Whitbread, que es disparen més d'un 3%. L'optimisme ha fet que el FTSE 100 hagi arribat a disparar-se gairebé un 2%, i encara que ha moderat el seu repunt es manté en positiu amb alces de més d'un punt. Cal tenir en compte que la llei electoral britànica permet que hi hagi enquestes a peu d'urna, encara que prohibeix la publicació dels seus resultats fins que no es tanquin els col·legis electorals.


No obstant això, els resultats no es començaran a saber fins a la matinada, primer els de la City de Londres entorn de la 1 del matí, i avançada la nit se succeiran els recomptes definitius, la qual cosa farà que els ‘traders’ romanguin desperts. Així i tot, es poden tenir pistes abans. "Sembla que un alt percentatge de participació afavoriria la victòria del Bremain (quedar-s’hi) i aquesta sí és una informació disponible al llarg del dia. Per tant, una participació elevada afavoriria una progressiva reacció positiva de les borses", expliquen els analistes de Bankinter.


Cal tenir en compte que l'opció del Brexit sembla que es desinfla. Aquest dijous les apostes estan fluctuant enormement, fins al punt que hi ha hagut un gran canvi en només una hora: les apostes per la permanència s'han disparat des del 78% fins al 84% en gairebé 60 minuts. Si es confirma la permanència del país en el projecte comú, "s'incorporaria ràpidament una visió reconstructiva sobre el cicle econòmic i sobre el to del mercat en el seu conjunt", indiquen els experts de Bankinter.


OPTIMISME A EUROPA


El moviment a l'alça del FTSE 100 ha contagiat a la resta de parquets del vell continent, que després d'iniciar la sessió amb pujades moderades, cotitzen a mitja sessió amb repunts entorn del 2%. L'IBEX-35 s'anota dos punts percentuals i s'apropa als 8.900 punts, en la seva cinquena jornada consecutiva a l'alça amb un rebot del 8%. En la mateixa línia avancen el DAX alemany i el CAC 40 francès.


En el cas del selectiu de la Borsa de Madrid, els valors que més pugen han estat al seu torn castigats per la incertesa que provocava la celebració del referèndum al Regne Unit. ArcelorMittal i Acerinox, dues empreses exportadors amb grans summes de vendes a la resta d'Europa, pugen entre un 4% i un 5%. A més, IAG i Santander es disparen més d'un 3%, i Telefónica, CaixaBank, Sabadell o Ferrovial més d'un 2%.

contador