- L'interès dels títols transalpins arriba al seu nivell més alt des de l'estiu de 2015
- La prima de risc italiana es dispara fins als 187 punts bàsics
El focus de la incertesa i els temors se centra ara a Itàlia. La inestabilitat, connectada a la combinació que suposen els dubtes sobre el seu sector bancari i els recels amb respecte al resultat del referèndum del 4 de desembre, deixa la seva petjada corresponent als actius transalpins.
Especialment, és evident en el deute sobirà. Les vendes, amb el consegüent repunt del rendiment perquè aquest puja quan el preu dels títols baixa, provoquen que la rendibilitat dels bons a 10 anys es dispari del 2,02% al 2,15%, el nivell més alt des de juliol de 2015.
Amb el rendiment dels bons alemanys en el 0,28%, el repunt de l'interès dels títols transalpins es tradueix que la prima de risc italiana, que mesura la rendibilitat addicional que el mercat li exigeix pel que fa al 'bund' germà, s'amplia fins als 187 punts bàsics. Es tracta de la bretxa més alta des de maig de 2014.
Els inversors donen regna solta a les vendes en un context d'incertesa marcat pels dubtes pel que fa a la situació de la banca italiana i pel que fa al resultat del referèndum que se celebrarà el 4 de desembre, en el qual el primer ministre, Matteo Renzi, sotmetrà a consulta la seva reforma constitucional. Les enquestes no són favorables al governant italià, un resultat que complicaria la continuïtat de Renzi i que fins i tot obriria el debat sobre la sortida d'Itàlia de l'euro.
El càstig s'estén també a la renda variable. L'índex italià FTSE/Mib 30 se situa com el pitjor de la jornada entre els principals d'Europa, amb un descens de l'1,2%, fins als 16.312 punts. Al capdavant dels descensos, el sector financer. Mediobanca es deixa un 4%; Monte dei Paschi, un 3,5%; i Intesa Sanpaolo, un 3%.