• El mercat descompta que el BCE perllongui el seu 'QE' més enllà de març
  • Si decepciona, podria llastrar el pla de reestructuració de Monte dei Paschi i afectar a tot el sector
Draghi-2016

El resultat del referèndum italià ha estat l'oposat al que volia el mercat. Va guanyar el 'No', la qual cosa tira per terra la reforma constitucional proposada per Matteo Renzi i desemboca en la seva dimissió com a primer ministre. El primer impacte al mercat ha tingut dues lectures: contingut en els índexs i en els bons, i garrotada per a la banca, que ara depèn que Mario Draghi no decebi per no aprofundir en la seva sagnada.

Mentre el FTSE MIB de Milà es deixa entorn a l'1% a mitja sessió, els bancs encapçalen les pèrdues amb un desplom del 7% per a Banca di Milano i Banc Popolare, del 6% per Unicredit, i d'entre el 3% i el 4% per Intesa Sanpaolo, Mediobanca, FionecoBank i Monte dei Paschi di Siena.

Una sagnada en borsa que està en línia amb la soferta aquest any, amb els dubtes sobre la seva solvència pels 200.000 milions d'euros que s'estima que tenen en crèdits fallits no garantits, i que podria empitjorar durant els propers dies. "Per a la renda variable, el focus estarà als bancs, els accionistes dels quals s'enfrontaran al risc de properes ampliacions de capital", explica Alberto Chiandetti, gestor del FF Italy Fund.

Si Mario Draghi no dóna la resposta esperada, o sembla menys compromès amb el programa de flexibilització quantitativa, els mercats no seran tan optimistes

"El mercat havia descomptat aquest resultat. Hem de centrar-nos en les recapitalizaciones dels bancs. Muntanya Paschi va obtenir la setmana passada menys conversió de deute de l'esperat -1.000 milions d'euros enfront de la forqueta esperada entre 1.500 i 2.000 milions d'euros- però ara el focus està en si això es materialitzarà o no en les inversions", agrega l'expert, que recorda que al mercat corre amb més força l'especulació que Unicredit realitzi una ampliació d'entre 10.000 i 13.000 milions d'euros el 13 de desembre.

La resposta a la baixa del mercat amb els bancs, després de confirmar-se el resultat de la consulta, ha estat fins i tot continguda per les expectatives que hi ha al fet que el Banc Central Europeu (BCE), que es reuneix el dijous, perllongui el seu programa de compra d'actius (APP, per les seves sigles en anglès). Ara com ara, el missatge de Draghi sempre ha estat "fins a març, i més enllà si és necessari". La segona part de la cita podria convertir-se en sis mesos més, segons baralla ja el mercat.

"Si Mario Draghi no dóna la resposta esperada, o sembla menys compromès amb el programa de flexibilització quantitativa, els mercats no seran tan optimistes. Podria fàcilment descarrilar l'acuradament equilibrat pla de recapitalización que Munti dei Paschi està tractant dur a terme en aquest moment", explica Patrick O'Donnell, gestor a Aberdeen AM. "Si falla el pla de Muntanya dei Paschi es convertirà en una mala notícia pels altres bancs italians que necessiten recapitalizarse", afegeix. D'aquesta forma, la clau estarà en el sector financer, ja que per al gestor d'Aberdeen "si Itàlia no pot resoldre els problemes de les seves entitats bancàries, aquestes es trobaran en un caos. Una vegada més, Europa es troba en una posició on la política, el BCE i els bancs estan perillosament entrellaçats".