- 44,90
- 0,39%
Ho ha intentat, però no ha pogut. Per la mínima, l'IBEX 35 ha tornat a caure aquest dijous un 0,04%, fins als 8.519 punts amb la qual cosa torna a aprofundir en els mínims anuals que va aconseguir en la vigília. La banca, que ha ajudat el selectiu espanyol durant gran part de la sessió a moure a l'alça, s'ha desinflat a la recta final. I tot, després que el Banc Central Europeu insinués un gran paquet de mesures d'estímul el setembre.
La resta de places europees també han tancat a la baixa (CAC: -0,2%; DAX: -0,6%; FTSE 100: -1,2%) en una jornada festiva durant la qual la borsa italiana no ha operat. Les caigudes s'han allargat una sessió més, però han estat més moderades que les de dimecres quan a Europa es van acostar al 2% i Wall Street tancava la pitjor jornada de l'any, amb caigudes del 3%.
Ahir van pesar les dades febles d'Alemanya i la Xina, que van alimentar els mals auguris sobre el debilitament de les principals economies mundials, a les quals s'hi va unir que la corba del rendiment del Tresor dels EUA s'invertís per primera vegada des de 2007.
Però aquest dijous, pesava, un cop més la guerra comercial. La Xina ha augmentat la tensió en anunciar que trenca la treva amb els EUA. Mentre que Trump ha respost que qualsevol acord comercial que signi el seu país amb la Xina s'ha de fer en termes nord-americans, després que el Ministeri de Finances xinès hagi publicat un comunicat en què assegura que prendrà les mesures necessàries per contrarestar els últims aranzels anunciats pels Estats Units, que considera que violen el consens assolit pels dos països.
De tornada a l'IBEX, Iberdrola (+2,3%) ha estat el valor més alcista de la jornada. Així, la companyia puja del lloc 3 al 2 a l'IBEX 35 com a empresa de major capitalització borsària i desbanca Santander. El primer lloc segueix sent per a Inditex. En xifres, Iberdrola ha tancat per sobre dels 9 euros, xifra que suposa, a més, un màxim històric per a la companyia i ha superat els 56.787 milions d'euros en capitalització en què tancava dimecres.
També han pujat Bankinter (+0,88%) i Sabadell (+0,77%) en una jornada de més a menys per al sector. D'una banda, Citi ha rebaixat el preu objectiu de Bankia, Sabadell i CaixaBank. Per una altra, Goldman ha retallat un 8% la banca espanyola i ha recomanat comprar Santander i Unicaja.
I mentrestant, les accions de Commerzbank (-1,9%) i Deutsche Bank (-2,8%) han caigut després que Olli Rehn, del Banc Central Europeu, insinués un gran paquet de mesures d'estímul el setembre, "cosa que ha pesat en el sector bancari, els operadors senten que els seus marges de préstec es veuran durament afectats" han explicat des de CMC Markets.
Per la seva banda, MásMóvil (-5,9%) i Enagás (-2%) s'han situat com els valors més baixistes.
Al mercat de deute, la prima de risc espanyola es movia a l'entorn dels 79 punts bàsics, amb l'interès en mínims del 0,152%. Pel que fa a les divises, l'euro cotitza a l'alça en el seu encreuament amb el dòlar, fins als 1,115. Mentrestant, al mercat de matèries primeres, el petroli de referència a Europa, el Brent, cedeix més d'un 0,3%, fins als 59,28 dòlars per barril.
Els inversors "temen que una desacceleració en l'economia mundial provoqui una caiguda en la demanda d'energia. Alemanya és una important nació manufacturera i el país podria estar caient en una recessió, i els últims informes econòmics de la Xina també apunten a una desacceleració, i això alimenta la possibilitat d'una demanda futura de petroli més feble", expliquen en CMC Markets.
Al terreny polític, s'ha conegut que el líder del Partit Laborista del Regne Unit, Jeremy Corbyn, planeja una moció de censura contra el govern amb l'objectiu de treure Boris Johnson del càrrec i formar un Executiu temporal per ajornar la data del Brexit.