• Des d'ahir dilluns i fins dimecres, els membres de l'OPEP s'estan reunint de manera informal a Algèria
  • Gas Natural paga un dividend de 0,33 euros bruts per acció
bolsa madrid ibex

L'IBEX s'ha tenyit de vermell. L'índex espanyol cotitza amb caigudes al voltant del 0,5% i ha perdut els 8.700 punts, tot i que arrencava la jornada amb pujades per sobre del mig punt percentual, superant el nivell esmentat. No obstant això, després de les fortes caigudes del dia anterior, ha mostrat una bona arrencada.

  • 11.659,20
  • 0,35%

Semblava que la banca deixava respirar l'índex espanyol, però finalment a mitja sessió s'ha desplomat fins a entrar en zona vermella. Així, Banc Sabadell lidera les caigudes (per sobre del 2%), seguit de Técnicas Reunidas i ArcelorMittal que ho fan al voltant de l'1,9% i Banco Popular i Mapfre que ho fan al voltant de l'1,6%.

Per contra, Grifols, Ferrovial, Inditex i Enagás són els únics valors de l'IBEX que a mitja sessió cotitzen amb lleugeres pujades, inferiors al mig punt percentual.

ÍNDEXS EUROPEUS

L'índex espanyol cotitza amb caigudes al voltant del 0,5% i ha perdut els 8.700 punts

En aquest sentit, els bancs europeus estan protagonitzant fortes caigudes amb les quals arrosseguen els principals índexs borsaris. Deutsche Bank és un dels valors que està sent protagonista els últims dies. Aquest dilluns reculava un 7,5%, fins als 10,55 euros. En la mateixa línia que l'IBEX-35, les borses europees arrencaven la jornada a l'alça després de les fortes caigudes del dia anterior. L'índex alemany cau al voltant de l'1% i lidera les caigudes, el segueixen l'índex de Lisboa, el de París i el de Londres amb caigudes al voltant del 0,7%, del 0,5% i del 0,3%, respectivament.

D'altra banda, fa uns dies sortia a la llum que el banc italià Banca Monte dei Paschi di Siena (Muntanya Paschi) està molt a prop de sol·licitar el seu rescat al Govern de Matteo Renzi, a causa dels problemes que està trobant en el mercat per cobrir la seva ampliació de capital de 5.000 milions d'euros, anunciada després de suspendre els tests d'estrès de l'Autoritat Bancària Europea (EBA, per les sigles en anglès).

REUNIÓ OPEP

Des d'ahir dilluns i fins dimecres, els membres de l'Organització de Països Exportadors del Petroli (OPEP) s'estan reunint de manera informal a Algèria. L'objectiu de la trobada és arribar a un acord sobre les formes de donar suport al mercat. Mentre el preu del cru es dispara un 3%. L'Iran es manté en la seva posició de no congelar la producció.

D'aquesta manera, a l'hora del tancament de Wall Street, el preu del West Texas, referent als EUA, pujava un 2,56% fins als 45,62 $. D'altra banda, el barril del Brent, de referència a Europa, cotitzava amb avenços del 2,35% fins als 47 $.

Segons explica Capital Bolsa, es parla que estan entrant en el mercat de futurs de petroli dos importants fons sobirans asiàtics. A partir d'aquests nivells és quan han començat a comprar aquests dos fons segons diversos operadors.

Els preus del petroli han baixat més de la meitat respecte als nivells del 2014 per sobreoferta, fet que va comportar que productors de l'OPEP i Rússia, que no forma part del grup, busquessin un reequilibri en el mercat que derivi en majors ingressos per les seves exportacions i ajudi els seus afectats pressupostos. No obstant això, l'Iran, que segueix augmentat la seva producció des del 2012, no està disposat a congelar la producció.

XIFRES MACROECONÒMIQUES

Aquest dimarts, el Ministeri d'Ocupació espanyol ha publicat les xifres de pensions contributives del mes de setembre. L'increment interanual se situa en el 3,11%, fins als 8.550,64 milions d'euros i la pensió mitjana de jubilació se situa en 1.046,28 euros. A més, el Banc d'Espanya ha d'informar sobre les dades de dipòsits d'agost i els dels bitllets i monedes del mateix mes.

L'increment interanual de la xifra de pensions contributives de setembre se situa en el 3,11%

Pel que fa a la Zona Euro, el Banc Central Europeu (BCE) ha publicat les xifres de préstecs privats i les dades de massa monetària M-3 d'agost. Així, la dada corresponent als préstecs es manté igual que la del mes anterior, en l'1,8%, mentre que el corresponent a la massa monetària s'incrementa unes dècimes, la xifra anual se situa en el 5,1%, davant al 4,8% del mes precedent i al 4,9% esperat, i el trimestral se situa en el 5%, davant el 4,9% d'agost.

D'altra banda, a Alemanya s'ha publicat que els preus d'importació (mensual) d'agost han estat del -2,5%, davant el -3,8% del mes precedent.

Als EUA, surt a la llum l'índex de confiança del consumidor de setembre de la Conference Board, el PMI serveis del mateix mes. A més, també es publicarà l'índex de preus d'habitatges S&P Case Shiller de juliol i l'índex manufacturer de la Fed de Richmond de setembre.

En el terreny empresarial, Gas Natural paga un dividend de 0,33 euros bruts per acció i Nike publica els seus comptes trimestrals.

contador