• Roldán apunta que la solució va estabilitzar la situació en 24 hores
  • José María Roldán celebra que s'hagi resolt sense recursos públics
ep jose maria roldanencuentro bancario iberoamericano
José María Roldán durant la Trobada Bancaria IberoamericanaEUROPA PRESS

El president de l'Associació Espanyola de Banca (AEB), José María Roldán, considera que els esquemes de protecció d'actius (EPA) no són ajudes públiques als bancs. "Els esquemes de protecció d'actius són un dels elements que es va utilitzar a Espanya per rescatar caixes en problemes. Això és part del preu", ha explicat el president. "No és una ajuda pública als bancs, és una ajuda a l'entitat que té el problema", ha insistit.

Així, ha afegit que l'alternativa als EPA era "posar un preu negatiu a la col·locació de l'entitat", cosa que "reflecteix que per poder adquirir aquesta entitat necessites una sèrie de garanties de preus" que es donen "en processos competitius".

D'aquesta manera, ha insistit que no pot acceptar que siguin ajudes al sector: "Són ajudes al banc que té problemes, que és la caixa, per aconseguir que algú estigui disposat a quedar-se amb ella". El president ha ressaltat que "els bancs de l'AEB no han costat ni un duro a l'erari públic".

BANC POPULAR, "LA MILLOR OPCIÓ"

Roldán ha assegurat que en el cas de Banc Popular es "va escollir la millor opció per als clients i creditors". Roldán ha assenyalat que hi havia quatre opcions: banc pont, gestora d'actius, la subhasta (que és la que es va triar) i el concurs de creditors.

D'aquesta manera, el president ha destacat que amb aquesta solució la situació es va estabilitzar en 24 hores, cosa que va fer, tal com ha explicat, que els clients poguessin seguir operant. "Els problemes de confiança desapareixen amb això", ha assegurat al seminari La cuarta revolución ¿cómo afecta la agenda digital a la economía y a la industria? organitzat per l'Associació de Periodistes d'Informació Econòmica (APIE) i el BBVA a Santander.

"La liquidació sempre serà molt pitjor que qualsevol altra opció", ha assegurat. José María Roldán ha celebrat que es resolgués sense recursos públics. A més, ha explicat que es va demostrar que un banc ben gestionat es va poder fer càrrec d'un altre. El president de l'AEB ha apuntat que "cal que es doni la transparència després d'emprendre un procés de resolució sobre un banc", en referència al cas del Popular.

"Hem de dotar de la màxima transparència a tots els processos de resolució. No 'ex ante', però sí 'ex post', als informes dels assessors per la valoració, cal que es doni", ha explicat. Roldán ha recordat que les decisions ara es prenen a Frankfurt i Brussel·les.

Per Roldán no dotar de transparències aquesta situació, "es pot crear una impressió que pot ser falsa". Tot i que ha assenyalat que el procés de resolució ideat per les autoritats europees és "transparent, però molt complex".

Noticias relacionadas

contador