• ACS cau un 3%, la premsa alemanya especula amb una contraopa de Hochtief sobre Abertis
  • La cautela davant el que pugui dir la Reserva Federal dels EUA també està present
amancio ortega portada zara

Aquest cop sí. Els esdeveniments d'aquest dimecres a Catalunya han deixat una empremta més evident en la borsa espanyola. L'IBEX cedeix un 0,83%, la caiguda més gran amb diferència entre els principals índexs europeus, i perd els 10.300 punts, en tancar als 10.292,10 punts. Entre els valors més baixistes figuren Banc Sabadell (-3,78%) i CaixaBank (-1,91%), amb forts interessos a la regió. BBVA i Santander, que també hi tenen una quota de mercat important, han caigut un 1,1% i un 0,88%, respectivament.

  • 11.711,80
  • 0,47%

David Madden, analista de CMC Market, afirma que la situació de "caos" que es comença a viure a Catalunya a mesura que s'acosta la data de referèndum està afectant la borsa espanyola. Aquest expert afegeix que "la policia espanyola ha entrat a les seus del Govern català i les escenes de disturbis estan afectant el mercat espanyol. El moviment de les autoritats espanyols probablement estimularà les crides a la independència, i això espanta els inversors".

També retalla amb força ACS (-3,8%) enmig de noves especulacions sobre la seva filial Hochtief i Abertis. L'especulació de la premsa alemanya que el consell de Hochtief analitzava una contraopa pel grup de concessions per competir amb la d'Atlantia ha provocat un dur càstig borsari, malgrat que fonts d'ACS s'han afanyat a comentar que el consell de la seva filial alemanya analitzava el compte de resultats i altres assumptes.

Un altre protagonista negatiu dins de l'IBEX ha estat Inditex (-0,84%), els resultats del qual del primer semestre fiscal no han agradat al mercat, que ha confirmat l'impacte de la fortalesa de l'euro en els seus comptes i, a més, tem una moderació més gran del que esperava en les vendes del grup en botigues físiques.

La matriu de Zara ha anunciat un increment del seu benefici del 9% durant el primer semestre de l'exercici 2017. Les vendes totals van augmentar un 11,5%, fins als 11.671.000 d'euros. No obstant això, els analistes no estan satisfets amb aquestes xifres per l'incompliment de les previsions, especialment en el marge brut, a causa del impacte de l'apreciació de l'euro. També preocupa la tendència a la baixa de les vendes comparables per la competència dels 'internet players' com Amazon.

A la banda alcista de la jornada, pocs valors. Arcelor Mittal (+1,57%) ha estat el més rendible, seguit per Acerinox (+0,84%), Mediaset España (+0,74%), Técnicas Reunidas (+0,71%), Repsol (+0,56%), Amadeus (+0,17%) i Siemens Gamesa (+0,04%).

En altres mercats, l'euro puja un 0,03%, fins a 1,1998 dòlars, mentre el petroli Brent rebota un 2%, fins a 56,25 dòlars. A més, l'unça d'or es revalora un 0,4%, fins a 1.315 dòlars, mentre la prima de risc d'Espanya baixa lleugerament fins a 111 punts. Per la seva banda, la rendibilitat del bo espanyol a 10 anys cau lleugerament fins a l'1,56%.

QUÈ DIRÀ LA FED?

A la resta d'Europa, els índexs han tancat plans per la cautela davant el que pugui dir la Reserva Federal (Fed) a partir de les vuit del vespre, hora espanyola. De la Fed s'espera que anunciï la seva intenció de començar amb la reducció del balanç el proper mes i que doni més d'una pista sobre el que pensa fer amb els tipus d'interès d'aquí a finals d'any. Crida l'atenció que una part dels analistes creu que complirà amb els seus plans i pujarà els tipus una tercera vegada al desembre. No obstant això, una altra part considera que no ho farà per la pressió de la inflació, de Harvey i Irma i de moment que travessa el mateix organisme, amb la sortida imminent de Janet Yellen.

En el pla geopolític, Donald Trump i les seves paraules sobre Corea del Nord davant l'Assemblea de Nacions Unides són notícia. El president va amenaçar de "destruir totalment" Corea del Nord. Alhora, ha qualificat d'"inacceptable" la "dictadura socialista" de Veneçuela. Les seves paraules han generat reaccions, com la de Nicolás Maduro, president veneçolà, que va acusar Trump d'haver-lo amenaçat de mort. Durant la passada sessió es van veure nous màxims històrics a Wall Street.

ANÀLISI TÈCNICA

"Nova sessió la d'aquest dimecres durant la qual s'obre més la bretxa entre l'IBEX i la resta dels nostres veïns europeus. Així, tanquem amb números vermells propers a l'1% mentre que Europa tanca plana, amb signes mixtes. Al tancament de la sessió Inditex, encara que en negatiu, tanca clarament lluny dels mínims i és la banca la que pren el relleu amb importants caigudes per a títols com Banc Sabadell i CaixaBank", explica José María Rodríguez, analista de 'Bolsamanía'.

El problema amb què ens trobem és que mentre nosaltres seguim encaixats dins d'un canal baixista des de fa quatre mesos i mig la resta d'Europa continua consolidant sense cap tipus de problemes per sobre de resistències al mateix temps que Wall Street, dia rere dia, ens marca nous màxims històrics. El problema d'aquesta situació és que no tenim el més menor dels matalassos si en algun moment Wall Street decidís agafar-se un merescut descans, igual que les borses del Vell Continent, que no dubteu que arribarà.

Atenent al vaixell insígnia de l'IBEX, Santander, aquest s'ha girat a la baixa a les portes de la directriu baixista que uneix els màxims decreixents des de principis de maig. És a dir, els màxims i mínims decreixents, igual que en la gran majoria dels títols directors del mercat, continuen aquí i així no es puja. Pel que fa als suports l'IBEX presenta el més immediat en el buit alcista de dilluns de la setmana passada als 10.130 punts i per sota tenim els mínims anuals als 10.087. Per sobre, pel que fa a les resistències, tenim els 10.400 i els 10.560 punts, la part superior del canal baixista.

Noticias relacionadas

contador