• El que passi a Catalunya durant els propers dies serà vital per a la borsa espanyola
  • Aquesta setmana és atípica també perquè se celebra el Dia de la Hispanitat dijous
cbpuigdemont1

L'IBEX 35 ha optat per rebotar aquest dilluns després de caure a prop del 2% la setmana passada. L'índex ha pujat un 0,5%, fins als 10.236 punts. De tota manera, el selectiu espanyol ho tindrà complicat per mantenir aquestes alces al llarg de la setmana. Si res hi posa remei -el Govern ha dit que sí que ho farà, però caldrà veure-, Carles Puigdemont, president de la Generalitat, té previst proclamar aquest mateix dimarts d'alguna manera (es parla d'una declaració en diferit) la república independent de Catalunya.

  • 11.579,30
  • -0,28%

Els valors més alcistes de l'IBEX han estat Colonial (+2,61%) i les companyies elèctriques i energètiques, com Enagás (+2,31%), Iberdrola (+2,06%), Red Eléctrica (+2,02% ) i Endesa (+1,66%). Iberdrola ha estat notícia perquè Neoenergía, la seva filial al Brasil, ha ajornat la seva sortida a borsa, prevista per a finals d'octubre. Pel que sembla, els socis que desitjaven vendre les seves participacions les valoraven per sobre dels càlculs realitzats pels bancs col·locadors. Altres valors amb guanys destacats han estat CaixaBank (+1,4%), Acciona (+1,3%) i Merlin Properties (+1,27%).

Per contra, els valors més baixistes de l'IBEX han estat la cadena de supermercats DIA (-1,35%), seguida de BBVA (-1,13%), Arcelor Mittal (-1,08%), Grífols (-0,96%) i Mapfre (-0,9%). BBVA i Mapfre, amb una important exposició a Turquia, s'han vist afectats per una forta depreciació de la lira turca, a causa del conflicte diplomàtic que mantenen els EUA i el Govern turc per la concessió de visats.

El comportament dels grans valors, a excepció de BBVA, ha estat positiu. Inditex s'ha revalorat un 1,15%, seguit de Gas Natural Fenosa (+1,12%), Telefónica (+0,96%) i Santander (+0,09%). Per la seva banda, Repsol ha tancat pla i Abertis ha pujat un 0,49%, fins a 17,35 euros. El grup concessionari d'autopistes ha estat notícia per partida doble. La CNMV ha autoritzat l'OPA d'Atlantia plantejada a 16,50 euros i el fons TCI ha elevat la seva presència al capital fins a l’1,4% des de l'anterior 1%.

Al Mercat Continu, GAM (+6,7%) i Prisa (+5,2%) han estat els valors més rendibles, mentre Dogi (-6,5%) i Service Point (-4,7%) han liderat les vendes. Al mercat de deute, la prima de risc d'Espanya s'ha relaxat fins a 120 des de 122 punts, després d'arribar la setmana passada a 130 punts. I la rendibilitat del bo espanyol a 10 anys també ha baixat lleugerament, fins a l’1,66% des de l’1,68%. Al mercat de divises, l'euro puja un 0,1%, fins a 1,1744 dòlars, mentre que al mercat de matèries primeres, el petroli Brent avança lleugerament un 0,04%, fins a $55,65.

CATALUNYA I LA DUI

Encara que totes les veus assenyalen que de res serveix aquesta declaració, perquè ningú els reconeixerà com a tal, la veritat és que, si el procés arriba a aquest punt -i amb l'afegit de la fugida massiva d'empreses de Catalunya-, l'IBEX, necessàriament, ho recollirà (encara que hi ha qui creu que ja ho ha descomptat).

Descomptat o no, la cautela s'imposarà al llarg de les properes cinc sessions en una setmana que, a més, és atípica, perquè el 12 d'octubre, en ple desafiament de l'independentisme, és festiu a tot Espanya per la celebració del Dia de la Hispanitat (les borses obren amb normalitat). Amb tot, la tensió, el caos, la incertesa i la volatilitat seguiran sent les notes dominants al mercat espanyol.

"Per a una perspectiva a llarg termini, la veritable qüestió és si Madrid intentarà aixafar les forces catalanes pro-independència abans d'iniciar un diàleg o si començaran a parlar aviat", assenyalen els experts de Berenberg aquest dilluns en un informe. Afegeixen aquests analistes que hi ha dos riscos majors. "En primer lloc, l'amargor resultant pot enfortir els partits catalans radicals al llarg del temps, fins i tot si les forces pro-independència catalanes perden ara. En segon lloc, podria soscavar el govern minoritari de Rajoy, que pot necessitar el suport dels nacionalistes bascos per donar suport als Pressupostos. En el millor dels casos, Madrid i Barcelona acordarien al més aviat possible reviure l'acord d'autonomia que va fracassar el 2010", expliquen aquests analistes.

Els experts de CMC Markets, per la seva banda, assenyalen que Catalunya es mantindrà al centre de l'escena aquesta setmana després de la manifestació d'aquest cap de setmana. "Les demostracions d'aquest cap de setmana van mostrar que hi ha dos costats a Catalunya. Mariano Rajoy no ha descartat despullar la regió dels seus poders autonòmics, cosa que probablement enfuriaria els separatistes catalans".

"A Espanya, estarem pendents de la crisi catalana", recalca Ramon Morell, expert d'ETX Capital. "Els inversors valoraran les manifestacions contràries a la independència d'ahir i la sortida d'empreses de Catalunya, d'una banda, i de l'altra, el manteniment en tretze són tretze de Puigdemont respecte a seguir la línia independentista que va marcar l'anul·lada (pel Tribunal Constitucional) llei del referèndum del Parlament català".

COREA DEL NORD, BCE, BREXIT...

A part de Catalunya, la setmana comença una altra vegada amb Corea del Nord sent notícia després que Donald Trump hagi dit aquest cap de setmana que "només una cosa funcionarà", en referència a un atac armat sobre el règim de Pyonyang. Als Estats Units, els bancs romandran tancats per la festa del Dia de Colom, encara que els mercats obriran amb normalitat.

Així mateix, aquest dilluns el Banc Central Europeu (BCE) ha publicat els resultats de les proves d'estrès. La principal conclusió ha estat que els tipus d'interès estan ben gestionats a la majoria de les entitats. A més, també al'àmbit europeu, l'Eurogrup (els ministres de Finances dels països de la Zona Euro), es reuneixen a Luxemburg, una reunió que serà l'última del ministre alemany de Finances, Wolfgang Schaeuble.

Pel que fa a la resta, aquesta setmana comença a Brussel·les la cinquena ronda de negociacions per al Brexit entre el Regne Unit i la Unió Europeu (UE). A més, a l'àmbit empresarial, aquest dimarts Santander celebra el seu 'dia de l'inversor' a Nova York.

ANÀLISI TÈCNICA

"L'IBEX 35 tanca la sessió d'aquest dilluns lluny dels màxims de la sessió i això no és precisament un senyal de fortalesa. Dit això, en realitat ens és igual cotitzar als 10.000 punts que als 10.300. Les implicacions xartistes són les mateixes tant en un nivell com a l'altre", afirma José María Rodríguez, analista de 'Bolsamanía'.

"Per què?", es pregunta retòricament aquest expert. "Molt senzill", respon, "perquè la resistència que cal batre la trobem als 10.410 punts, l'últim màxim decreixent. I és que com ja sabem l'IBEX 35 segueix encaixat dins d'un impecable canal baixista des de fa cinc mesos, construint màxims i mínims decreixents".

"Per poder dir que alguna cosa està començant a canviar", conclou Rodríguez, "li exigirem al preu que almenys ens construeixi un primer màxim creixent, i això passa per ser capaços de saltar, amb comoditat i en preus de tancament, per sobre dels màxims de setembre", els esmentats 10.410 punts.

Noticias relacionadas

contador