• Quatre de cada deu hipoteques que es concedeixen a Espanya són a tipus fix
ep luisguindos ministroeconomia diario surunicaja malaga debate coloqui
EUROPA PRESS

El ministre d'Economia, Indústria i Competitivitat, Luis de Guindos, ha destacat la millora que suposarà per als consumidors la futura llei de crèdit immobiliari que preveu, entre altres qüestions, que si el consumidor ho decideix, d'acord amb el seu banc, pugui passar la seva hipoteca de tipus variable a fix "pràcticament sense despeses", fet que suposa "una assegurança" per al ciutadà perquè l'euríbor ara està en negatiu però no va a estar així "tota la vida".

Durant la seva intervenció a l'esmorzar-col·loqui organitzat per Unicaja i diari SUR, ha apuntat que pràcticament el 95% de les hipoteques a Espanya són de tipus variable lligades a l'Euríbor, i ha recordat que es tracta de contractes "a molt llarg termini, a 25 o 30 anys, i els tipus d'interès no sempre van a estar igual, de fet una pujada de tipus anirà reflectint-se en les hipoteques i es dóna la possibilitat de passar-la a tipus fix".

La normativa prevista intentarà facilitar "pràcticament sense despeses i si el consumidor ho decideix i ho pacta amb el seu banc, pugui passar la seva hipoteca a un tipus fix". Això, ha recalcat, beneficiarà al ciutadà, recordant com el 1996 la majoria de les hipoteques eren a tipus fix i aquesta tendència va canviar.

El Govern, ha precisat De Guindos, "donarà una opció molt barata" d'aplicar aquest canvi, de manera que s'intentaran millorar les condicions "des del punt de vista del consumidor". Pel que fa a quin tipus fix, ha aclarit que haurà de ser una negociació entre les parts.

Fonts del Ministeri d'Economia consultades per Europa Press han explicat que la normativa incidirà en reduir els costos que es produeixin quan el canvi d'una hipoteca de tipus variable a una altra de tipus fix es faci amb una altra entitat financera.

Una altra de les qüestions exposades pel ministre ha estat que el notari va haver d'actuar dues vegades, durant la fase precontractual i quan se signava la hipoteca. "Intentarem també que la transparència sigui absoluta amb les despeses i clàusules sòl i amb les clàusules completes, perquè l’hipotecari no es tracta d'un contracte senzill, i es tracta d'evitar l'opacitat, que és la font de la nul·litat", ha exposat el titular d'Economia.

També ha al·ludit a altres canvis previstos, de manera que una hipoteca en divisa estrangera pugui passar a l'euro "sense el més mínim cost o sense la més mínima penalització".

Durant la seva intervenció també s'ha referit a l'important ajust que s'ha produït al sector de la construcció a Espanya durant la crisi i que ha provocat que la construcció residencial reduís el seu pes a més de la meitat.

Segons la seva opinió, la situació està remuntant, "d'acord amb la recuperació dels fluxos de finançament" però "és prematur dir que hi ha una bombolla". Segons De Guindos, la reactivació de la compra i venda d'habitatges "és una bona notícia".

Noticias relacionadas

contador