- De Guindos apunta que qui va treure abans els diners no ha tingut beneficis respecte al que no va fer
- La situació de Popular es va produir per un problema de liquiditat i no de solvència, ha reiterat el ministre
El ministre d'Economia, Luis de Guindos, considera que la 'fugida' de dipòsits de Banc Popular abans de la seva intervenció va ser per la situació de les seves accions i no per informació privilegiada. A més, De Guindos ha assegurat que qui va treure abans els seus diners de l'entitat no ha tingut cap benefici respecte al que no ho va fer, "que és bona notícia".
El ministre ha insistit que la situació de Banc Popular es va produir per una falta de liquiditat i no de solvència. Luis de Guindos ha explicat que la retirada de dipòsits no va ser només entre administracions i majoristes, sinó que es va produir també entre minoristes.
"Hi va haver retirades molt fortes de dipòsits per l'evolució de l'acció que va viure una caiguda molt intensa", ha assegurat el ministre durant la seva intervenció al seminari de La cuarta revolución ¿Como afecta la evolución de la agenda digital a la economía y a la industria? organitzat per l’Apie i BBVA a Santander.
De Guindos ha comentat que cap dipositant va patir pèrdues. "No vaig a frivolitzar, no sé si tenien més informació o no, però els mitjans ja informaven de la situació de l'entitat", ha apuntat el titular d'Economia. A més, ha afegit que "la gent que va treure els dipòsits abans no va tenir cap avantatge respecte als que van treure després".
El mateix ministre va reconèixer la setmana passada al Congrés que alguns ajuntaments i comunitats autònomes havien retirats dipòsits de l'entitat durant els dies previs al procés de resolució i venda, i la presidenta del Consell de Supervisió del Banc Central Europeu (BCE), Daniele Nouy, va assegurar dilluns al Parlament Europeu que hi ha "marge" perquè la justícia espanyola investigui si aquestes institucions disposaven d'informació privilegiada.
De Guindos ha insistit que hi va haver "moltes" sortides de dipòsits de minoristes i majoristes, derivades de les diferents informacions alertant de la situació de Popular. De fet, va ser la retirada de dipòsits que va provocar la intervenció de Banc Popular, perquè, com ha recordat, "els problemes eren de liquiditat i no de solvència. El banc va passar tots els test d'estrès realitzats".
El ministre ha explicat que hi havia una estreta relació entre la cotització de les accions a l'IBEX i la retirada de dipòsits. De Guindos ha assegurat que l'operació ha estat "dolorosa", però s'havia de fer. A més, ha destacat que la resolució s'ha efectuat sense ajudes públiques.
L'operació s'ha pogut dur a terme perquè existia un mecanisme -el de resolució- que ho contemplava, però també perquè "hi va haver un comprador" que estava interessat, ha revelat, cosa que no hagués estat possible el 2012.
"SENSE RESCAT BANCARI, ESPANYA HAURIA SORTIT DE L'EURO"
D'altra banda, el ministre ha assegurat que "sense rescat bancari, Espanya no només hauria hagut de ser rescatada, sinó que s'hauria vist abocada a abandonar l'euro". De Guindos ha afegit que el rescat d'Espanya no hagués estat suficient.
El titular d'Economia ha explicat que les entitats nacionalitzades han tornat a través de la compensació d'accionistes per la sortida a borsa de Bankia i per les preferents uns 9.000 milions d'euros, cosa que "mai s'hagués produït si no hi haguessin estat entitats rescatades".
Segons ha explicat el ministre d'Economia, si les entitats haguessin entrat en concurs, no haurien tingut mitjans per tornar als minoristes els diners de la sortida a borsa ni als preferentistes.