ep el vicepresidente del bce luis de guindos 20221017121403
BCE

El vicepresident del Banc Central Europeu (BCE), Luis de Guindos, ha assegurat aquest dilluns que les pujades dels tipus d'interès seguiran "a una velocitat semblant" als 50 punts bàsics de l'última reunió perquè la inflació encara és molt elevada a la zona euro.

"Hi haurà més pujades de tipus d'interès, fins quan? No ho sé. Sóc absolutament honest, no ho sé", ha dit Guindos, en un esmorzar informatiu organitzat per Nueva Economía Fórum, en què ha explicat que el preu dels diners a la zona euro continuarà pujant fins que les projeccions del BCE indiquin una convergència estable amb l'objectiu d'estabilitat de preus del 2%, "però això encara no és a prop".

Les paraules del vicepresident arriben després de l'última pujada de tipus que ha emprès el banc central a la setmana passada. Tot i que el BCE ha suavitzat el ritme de les pujades, en elevar el preu dels diners en només 50 punts bàsics, l'agressivitat mostrada per la presidenta de l'organisme, Christine Lagarde, a la roda de premsa posterior a la reunió va sorprendre el mercat.

En concret, Lagarde va suggerir que hauríem de veure almenys dues pujades més de tipus de 50 punts bàsics l'any que ve i potser una altra després, insistint que encara quedava molt per fer a causa de la inflació galopant que castiga l'economia de la regió de l'euro, quan molts inversors descomptaven ja una pausa.

Aquest dilluns de Guindos ha justificat la postura del BCE pel notable empitjorament de les projeccions d'inflació recollit a les últimes projeccions macroeconòmiques de la institució, que per al 2025 encara espera que la inflació superi la seva meta del 2%. També ha defensat la importància creixent de fixar-se en l'evolució de la inflació subjacent, afegint que la projecció del BCE que apunta a un repunt de la inflació prevista per al 2024 indica l'"efecte esglaó" relacionat amb la retirada de les mesures implementades pels governs per alleujar les pujades dels preus el 2022 i 2023.

"Per tant, en un entorn de menor creixement i pitjors previsions d'inflació es justifiquen les nostres actuacions de política monetària", ha remarcat el vicepresident del BCE, insistint que actualment el mix de polítiques (fiscal i monetària) ha de ser diferent del desplegat a la pandèmia i deixar enrere la política fiscal del 'whatever it takes' enarborat per Mario Draghi per enfocar-la en els més vulnerables.

"QUANTITAT INDETERMINADA D'ENDURIMENT PER VENIR"

Per a Neil Wilson, analista de markets.com, les paraules de de Guindos, després del que va passar la setmana passada, ha estat "la constatació que un pic d'inflació no és un altiplà i que la inflació serà més alta i constant durant més temps".

"Aquesta és l'opinió que he tingut durant molt de temps, és clar, però els bancs centrals i els mercats comencen a adonar-se que hi ha una quantitat indeterminada i desconeguda d'enduriment per venir i, amb l'excepció del Banc d'Anglaterra, les retallades del proper any són molt poc probables", apunta Wilson.

Segons la seva opinió, "no hi ha dubte que els bancs centrals estan alentint el ritme de les pujades de tipus, però si no se sap on se'n va, és més prudent anar una mica més a poc a poc a la recerca de la rampa de sortida". "Això implica una perspectiva feble per a la renda variable i la renda fixa fins que tinguem algun tipus de resolució sobre on estarà la taxa terminal... i no crec que això s'aclareixi fins ben entrat el 2023. Mentrestant, a mesura que es prolonga l'estanflació, ens dirigim cap a una veritable recessió de beneficis”, comenta.

Noticias relacionadas

contador