wall street finit dans le rouge les resultats et la fed inquietent

Wall Street inicia la sessió de dimarts amb guanys moderats i intenta recuperar-se després de les pèrdues de les últimes dues sessions, caigudes que van esborrar els guanys dels índexs nord-americans a l'últim mes.

  • 43.928,01
  • -

Així, dimarts es presenta amb poques novetats en un mercat que segueix digerint l'estricta postura de la Reserva Federal (Fed), alhora que aquesta tarda es publicaran algunes dades macroeconòmiques d'interès.

ELS MERCATS ASSIMILEN UNA FED ‘HAWKISH’

Entre divendres i dilluns, impulsats pel clar i contundent discurs de Jerome Powell a Jackson Hole, els principals selectius nord-americans es van deixar més d'un 3% cadascun. Per exemple, el Dow Jones va perdre més de 1.000 punts durant les últimes dues sessions, mentre que l'S&P 500 i Nasdaq van registrar les seves pitjors jornades en dos mesos.

"Els inversors s'estan fent la idea que la Reserva Federal va de debò a l'hora de frenar la inflació, fins i tot quan les dades recents suggereixen que la inflació està començant a disminuir", ha assenyalat Rod von Lipsey, director gerent d'UBS Private Wealth Management, en unes declaracions recollides per CNBC. Aquest expert recomana als inversors “centrar-se en sectors borsaris defensius, com ara la sanitat i els valors que paguen dividends”.

Per la seva banda, Juan José Fernández-Figares, director d'anàlisi de Link Securities, diu que el “temor” dels inversors que “tant el BCE com la Reserva Federal (Fed) es mostrin expeditius a les seves reunions de política monetària de setembre es va deixar notar en una sessió durant la qual els rendiments dels bons van tornar a repuntar amb força”, cosa que va penalitzar sobretot el comportament en borsa dels valors de “creixement”.

“Al tancament de la jornada, la pressió venedora es va imposar, excepte únicament el sector de l'energia, aquest afavorit pel fort repunt que va experimentar ahir el preu del cru, i el de les utilitats tancant la sessió amb guanys, mentre que van ser els valors tecnològics i, en general, els de creixement, els que més van patir les vendes per part dels inversors”, afegeix.

Diversos experts, com Neil Wilson, analista en cap de mercats de Markets.com, van assenyalar que el president Jerome Powell va deixar clar que al banc central nord-americà “no li agrada que el mercat estigui valorant les retallades”. Una postura ratificada aquest dilluns pel president de la Fed de Mineàpolis i un dels banquers més durs dels EUA, Neel Kashkari.

"Certament no estava emocionat de veure que el mercat de valors es recuperés després de la nostra última reunió del Comitè Federal de Mercat Obert, perquè sé com estem tots compromesos per reduir la inflació. D'alguna manera, crec que els mercats estaven malinterpretant això", va assenyalar Kashkari en una entrevista a 'Bloomberg News'.

“Un dels errors més grans que van cometre la dècada del 1970 a la Fed és que van pensar que la inflació estava caient. L'economia s'estava afeblint. I després van recular i la inflació va tornar a disparar-se abans que finalment l'anul·lessin”, ha afegit el banquer, que ha assegurat que “no podem repetir aquest error”.

En aquest context, els experts preveuen que aquest intent de rebot arribi molt lluny. "Almenys fins que divendres es publiquin les xifres d'ocupació del mes d'agost als EUA, que seran molt escrutades per inversors i Fed per determinar fins a quin punt les alces de tipus estan sent capaces de refredar el mercat laboral", explica Fernández-Figares. "Això podria fer que la Fed sigui menys agressiva en el procés de retirada d'estímuls, premissa que, almenys de moment, no compartim".

ECONOMIA I ALTRES MERCATS

A l'escena macro, aquest dimarts s'ha publicat l'índex de confiança dels consumidors de l'agost, que ha augmentat fins als 103,2 des dels 95,7 punts registrats al juliol, i millorant les previsions del consens que anticipaven 97,9 punts. Aquesta és una referència interessant a la primera economia del món ja que el consum privat té un pes relatiu important.

D'altra banda, aquesta jornada també s'ha conegut l'índex de preus d'habitatge als Estats Units, que al juny ha caigut fins al 0,1% des de l'1,3% anterior, les dades de l'enquesta JOLT d'ofertes de feina o l'índex Redbook, que ha repuntat lleugerament a l'agost fins al 14,2% des del 13,5% del juliol.

En altres mercats, caigudes al cru. El West Texas es deixa un 3,24% fins als 93,89 dòlars, mentre que el Brent cau un 3,44% fins als 101,47 dòlars.

L'euro s'enforteix lleugerament enfront del bitllet verd, al voltant d'un 0,43%, i es canvia per 1,0038 dòlars. L'unça d'or cedeix un 0,31% (1.744 dòlars). El rendiment del bo nord-americà a deu anys recula fins al 3,099%.

El bitcoin, a l'alça, manté els 20.000 dòlars (+1,6%; 20.437 dòlars).

contador