- El sector bancari i Nike són els protagonistes de la jornada
Wall Street registra suaus guanys als seus tres principals índexs borsaris durant l'última jornada del primer semestre. Durant els sis primers mesos de l'exercici, a falta d'aquesta sessió, el Dow Jones acumula una caiguda del 2%, l'S&P 500 es revalora un 1,6% i el Nasdaq avança un 10%.
- 42.272,80
- -
Un saldo mixt per als índexs novaiorquesos que mostra clarament la preferència dels inversors pels actius del sector tecnològic, que ha estat el més alcista fins al moment sense cap dubte.
Encara que durant aquesta jornada, el sector bancari és el principal protagonista, després que la Reserva Federal hagi aprovat els plans de capital dels principals bancs americans. Per exemple, JP Morgan avança a prop del 2% després de confirmar que augmentarà el seu dividend i el seu programa de recompra d'accions.
No obstant això, la Fed va limitar els plans de Goldman Sachs i Morgan Stanley i no ha aprovat el de Deutsche Bank. Goldman i MS hauran de mantenir "les seves distribucions de capital a nivells que van pagar durant els últims anys", va explicar la Fed. A Deutsche Bank, li exigeix prendre "certes mesures pel que fa a la gestió i l'anàlisi de les seves exposicions sota estrès".
A més dels bancs, un altre valor protagonista és Nike, que es dispara un 9% després de superar previsions amb els seus beneficis i ingressos trimestrals.
ARANZELS
Sobre el proteccionisme econòmic, la cita que els inversors tenen marcada en vermell al seu calendari és el 6 de juliol, dia quan l'Administració Trump activarà els aranzels de 34.000 milions de dòlars sobre productes xinesos. Una mesura que, s'espera, tindrà una resposta d'igual proporció per part de Pequín.
"El conflicte comercial segueix sent la principal preocupació del mercat", reconeix Kate Warne, estrateg d'inversions d'Edward Jones. "La gent està molt pendent de quant pot arribar a alentir l'economia nord-americana", conclou.
A això se suma la informació publicada per Axios aquest divendres. Segons fonts pròximes al president nord-americà, Trump ha demanat reiteradament a alts funcionaris del seu govern que abandonin l'Organització Mundial del Comerç (OMC).
ECONOMIA I ALTRES MERCATS
En matèria econòmica, l'índex PCE, que mesura l'evolució de la despesa dels consumidors i és la mesura que vigila la Fed per calibrar les expectatives d'inflació, ha repuntat un 0,2% al juny, fins al 2,3% en taxa interanual. L'índex PCE subjacent també ha avançat un 0,2%, fins al 2%, lleugerament per sobre de l’1,9% anticipat.
Al mercat de matèries primeres, el petroli cotitza gairebé pla a l'espera que les sancions dels EUA a l'Iran es facin efectives. El barril de West Texas cedeix un 0,12% fins als 73,36 dòlars. Al mercat de divises, l'euro s'aprecia un 0,6%, fins als 1,1636 dòlars.
ESTRATÈGIA
Wall Street pot estar a les portes d'una gran correcció. Això és el que opinen diversos gestors de fons als EUA, que han mostrat la seva preocupació per les excessives valoracions que han assolit els índexs de la Borsa de Nova York.
"Estic preocupat pels Estats Units. Crec que aquest mercat ha arribat molt, molt alt i ara espero una correcció més pronunciada i més significativa a Wall Street. I tampoc crec que la fortalesa del dòlar pugui justificar-se a llarg termini", ha comentat en CNBC Carlos Hardenberg, gestor i cofundador de Mobius Capital al costat del mític inversor Mark Mobius.
L'opinió negativa de Hardenberg no és aïllada. El milionari inversor Jim Mellon, president de Burnbrae Group, ha comentat que una correcció és inevitable en la Borsa de Nova York fins i tot encara que les tensions comercials entre els EUA i la Xina no vagin a més.