dl nyse new york stock exchange new york city nyc wall street wall st nasdaq markets trading finance unsplash
Sharecast / David Vives via Unsplash

Wall Street cotitza aquest dijous amb suaus guanys després de les pèrdues moderades de dimecres, després que les actes de l'última reunió de la Reserva Federal (Fed) indiquessin que els banquers centrals esperen ara "una lleu recessió a partir de finals d'aquest any, amb una recuperació en els dos anys següents”.

  • 42.840,26
  • -

"Les turbulències bancàries recents semblen haver atenuat la funció de reacció de molts funcionaris de la Fed en termes de quants augments més es necessiten per controlar els preus, mentre que els riscos d'una lleu recessió han augmentat. L'enfocament principal per ara segueix sent la inflació, que segueix sent massa alta i rígida, i un mercat laboral que està demostrant ser cada cop més resistent", explica Michael Hewson, analista en cap de mercat a CMC Markets.

En aquest sentit, alguns membres de la Fed consideren que la crisi bancària provocarà una restricció del crèdit que tindrà un impacte semblant a noves alces de tipus, encara que les postures no són unànimes.

"Hi ha un cert desconcert al si del FOMC. El que sí que sembla és que la majoria dels seus membres tenen clar que les tensions per les quals ha travessat el sector bancari passaran factura a l'economia dels EUA", indiquen des de Link Securities.

L'informe d'inflació va ser millor del que s'esperava pel que fa a l'IPC general, mentre que l'IPC subjacent va repuntar lleugerament el mes, el primer increment des del mes de setembre passat, cosa que també va acabar pesant en l'ànim dels inversors.

Aquest factor ha portat el mercat a descomptar majoritàriament un nou augment dels tipus d'interès en 25 punts bàsics durant la propera reunió del maig. El que no és tan clar és si la de maig serà o no l'última alça que faci la Fed abans de fer una pausa per comprovar els efectes que la política monetària més restrictiva està tenint en l'evolució de l'economia del país.

L'agenda econòmica d'aquest dijous ha inclòs la publicació de les peticions setmanals per desocupació, que han pujat fins a les 239.000, a la setmana del 7 d'abril, des de les 228.000 registrades durant els set dies previs, segons les dades publicades pel Departament de Treball nord-americà. Aquesta xifra s'ha situat lleugerament per sobre de les previsions del consens, que n'anticipaven 232.000.

"Si bé és més alt del que es va pensar originalment fa un parell de setmanes, les peticions de desocupació hauran d'augmentar molt abans que la Reserva Federal es preocupi per l'augment de la desocupació", afegeix Hewson.

Així mateix, s'ha donat a conèixer l'índex de preus de producció (IPP) que, tant la taxa de creixement interanual de l'IPP com la del subjacent, s'hagin moderat al març, situant-se la primera al 2,7% i la segona al 3,4%, nivells que comencen a ser molt més acceptables per a les autoritats monetàries.

BUFFET CREU QUE HI HAURÀ MÉS FALLIDES BANCARIS

Warren Buffett, president i director executiu de Berkshire Hathaway creu que hi haurà més fallides bancàries als Estats Units, però ha tranquil·litzat els dipositants assegurant-los que no perdran els diners.

"Les fallides bancàries no s'han acabat", ha afirmat, i, tot i que s'ha mostrat segur que els clients no perdran els diners durant el proper any, no s'ha mostrat tan optimista amb els accionistes d'aquestes entitats. "No salvarà [el Govern] els accionistes", ha resumit.

El magnat ha volgut tranquil·litzar la població i ha explicat que, segons la seva opinió, les "decisions estúpides" d'uns directius bancaris no haurien d'"espantar" els ciutadans.

Aquesta crisi bancària marcarà la temporada de resultats, que començarà aquest divendres amb els comptes dels grans bancs com JP Morgan, Citigroup i Wells Fargo. Els experts de Bankinter preveuen que "la realitat és que s'espera un primer trimestre del 2023 francament dolent als Estats Units".

ALTRES MERCATS

En altres mercats, el petroli West Texas cau un 0,3% (83,03 dòlars) i el Brent cedeix un 0,4% (87,27 dòlars). Per part seva, l'euro s'aprecia un 0,59% ($1,1012), i l'unça d'or puja un 1,57% (2.056 dòlar).

A més, la rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys es relaxa fins al 3,387% i el bitcoin puja un 1,29% (30.251 dòlars).

Noticias relacionadas

contador