- El Dow Jones ha marcat un nou màxim històric intradia als 21.565 punts
- Els bancs i les petrolieres han liderat els avenços mentre el Nasdaq ha cedit posicions
Signe mixt al tancament de Wall Street (Dow Jones: +0,61%; S&P 500: +0,23%; Nasdaq: -0,49%) en una sessió que ha vist reduïda la seva durada a la meitat, ja que els índexs de Nova York han tancat les portes a les set de la tarda, hora espanyola, abans de la festivitat del 4 de juliol, Dia de la Independència dels EUA. El Dow Jones, impulsat pels bancs i les petrolieres, ha marcat un nou màxim històric intradia als 21.565 punts, però finalment ha tancat als 21.479 punts amb guanys del 0,61% però per sota del seu anterior rècord de tancament.
- 41.938,45
- -
Al Dow, els bancs Goldman Sachs (+2,4%) i JP Morgan (+1,5%) han liderat els guanys, seguits de les petrolieres Chevron (+1,9%) i Exxon Mobil (+1,7%). Per la seva banda, Microsoft (-1,1%) i Intel (-0,8%) han estat els valors més baixistes.
El negatiu comportament del Nasdaq (-0,49%) s'explica per les pèrdues de grans valors com Facebook, Netflix o Amazon, que han cedit més de l'1%. A més, Tesla Motors (-2,5%) ha estat notícia perquè el seu conseller delegat i fundador, Elon Musk, ha confirmat l'entrada en producció del nou model de cotxe elèctric Tesla 3.
A nivell econòmic, els inversors es troben a l'espera d'importants referències econòmiques durant els propers dies, sobretot l'informe d'ocupació de juny, que es publicarà divendres que ve i per al qual s'espera la creació de 180.000 llocs de treball.
Encara que aquest dilluns els operadors han comptat amb la referència de les dades del sector manufacturer (PMI i ISM) del mes passat. Per l'ISM manufacturer, la dada més rellevant, el consens esperava una pujada fins als 55,2 des dels 54,9 i l'indicador ha superat àmpliament la previsió, en pujar fins als 57,8.
A més d'aquests indicadors, dimecres que ve es publicaran les actes de l'última reunió de la Reserva Federal. Dimecres, coneixerem les dades d'atur setmanal i l'informe d'ocupació ADP, a més de les dades del sector serveis de juny, molt importants per al conjunt de l'economia nord-americana.
Els analistes d'Oxford Economics afirmen que el PIB dels EUA ha registrat un avanç anualitzat del 3% durant el segon trimestre, sostingut pel "sòlid comportament de la despesa del consumidor", mentre la resta de paràmetres econòmics s'han mantingut en un camí d'expansió moderada.
"Hem retallat les nostres previsions per als estímuls fiscals. Ara esperem un paquet fiscal d'uns 500.000 milions de dòlars durant els pròxims deu anys, menys de la meitat del que havíem anticipat. Uns estímuls més modestos impliquen que l'economia creixerà un 2,2% el proper any, per sota de la nostra anterior estimació del 2,7%", afirmen aquests experts.
Respecte a l'evolució de Wall Street durant les últimes setmanes, els analistes de Link Securities comenten que hi ha diversos factors que impedeixen que la renda variable avanci de manera més decidida, com la por d’una correcció a causa de les "exigents valoracions que presenten moltes empreses cotitzades i de la inestabilitat política, que fa gairebé impossible que la nova Administració pugui implementar la seva agenda de mesures pro-creixement".
Aquests experts també esmenten "el començament de la fi de les polítiques monetàries ultralaxes dels bancs centrals, els temors sempre latents que l'economia de la Xina acabi 'explotant' i el recent enfonsament del preu del cru, que, si segueix, pot tenir importants derivades negatives per al creixement econòmic mundial".
En qualsevol cas, el Nasdaq puja un 14% enguany i ha completat el seu millor primer semestre des de 2009. El Dow Jones i l'S&P 500, encara que més endarrerits, pugen més del 8% enguany. Les majors guanys anuals del Nasdaq també expliquen el seu comportament més negatiu durant les últimes setmanes, ja que els operadors estan rotant cap a altres sectors que consideren que tenen més potencial.
En altres mercats, el petroli West Texas puja un 1,6%, fins als 46,80 dòlars, mentre l'euro cau un 0,5%, fins als 1,1362 dòlars. L'unça d'or cau un 1,7%, fins als 1.220 dòlars i la rendibilitat del bo americà a 10 anys puja fins al 2,34%.