dl citigroup citi bank citibank logo building pd
Sharecast / public domain image

Wall Street viu una sessió de divendres amb guanys superiors a l'1% després de conèixer una bateria de dades econòmiques i empresarials, i després del tancament mixt de dijous, enfront dels febles resultats de JP Morgan i Morgan Stanley.

  • 42.175,11
  • -

A l'agenda econòmica, després de la negativa dada d'inflació del juliol publicada aquesta setmana, els inversors paren atenció a l'índex de preus d'importació, que a nivell mensual s'ha situat al 0,2%, des del 0,5% a maig i el 0,7% previst pel consens. En taxa interanual, l'índex ha baixat al 10,7%, enfront de l'11,7% anterior, tot i que la previsió era del 9,6%.

En el cas de l'índex de preus d'exportació, a nivell mensual ha patit un descens notable fins al 0,7%, des del 2,9% registrat al maig i l'1,2% anticipat pels mercats. En taxa interanual, la dada ha estat del 18,2%, una lleugera disminució respecte al maig (18,9%) i molt per sota de les expectatives, que la situaven al 21,1%.

Pel que fa a les vendes al detall del juny, s'ha registrat un augment fins a l'1%, des de la dada negativa del maig (-0,1%) i lleugerament superior al que anticipava el consens, que n'estimava un 0,8%.

La dada de confiança de la Universitat de Michigan, per part seva, s'ha situat als 51,1 punts, ha experimentat una pujada des dels 50 punts del mes anterior, i ha millorat les previsions del mercat (49,9). La Universitat de Michigan també ha publicat les previsions d'inflació a 5 anys, que s'ha reduït al 2,80% al juliol davant del 3,10% anterior.

En conèixer aquestes xifres, els experts de Pantheon Macroeconomics han valorat que el sentiment del consumidor encara continua sent baix, encara que esperen veure una millora a la dada d'agost a causa de "la contínua caiguda dels preus del combustible". Pel que fa a les previsions d'inflació, els economistes de la companyia anglesa han considerat que "és una bona notícia per a la Fed" i confien que continuï disminuint els dos mesos vinents.

"Especial atenció al component d'expectatives d'inflació pel seu potencial impacte en el ritme de pujades de tipus de la Fed", expliquen els experts de Renta 4. Les borses no descarten fins i tot una pujada de 100 punts bàsics en el preu dels diners a la propera reunió del banc central nord-americà, les conclusions del qual es coneixeran el 27 de juliol.

"La dada de l'IPC per sobre del nivell psicològic del 9% pràcticament garanteix la idea que la Fed no esperarà per continuar els seus agressius increments de tipus per domar la inflació", apunta Ipek Ozkardeskaya, analista sènior de Swissquote Bank.

MÉS RESULTATS DELS BANCS

Pel que fa a resultats empresarials, han presentat les xifres els bancs Citigroup i Wells Fargo i el fons d'inversió BlackRock, després de la mala acollida que van tenir aquest dijous els comptes de JP Morgan i Morgan Stanley.

D'altra banda, les accions de Pinterest es disparen després que s'hagi publicat que el fons activista Elliott Management ha comprat més del 9% del capital a la companyia de xarxes socials.

TEMOR A LA RECESSIÓ

Al mercat de bons, "la probabilitat de recessió pren cos i el diferencial de tipus dels bons a 2 i 10 anys als EUA assoleix nivells no vistos des de l'esclat de la bombolla tecnològica (2000)", destaquen els experts de Bankinter. El rendiment del bo nord-americà a 10 anys baixa al 2,928%.

El Llibre Beix de la Fed, que va rebre la seva última actualització aquest dijous, va indicar que l'activitat econòmica als Estats Units s'està expandint a un ritme moderat des de mitjans de maig, però la despesa dels consumidors s'ha alentit a mesura que han augmentat els preus dels aliments i de la gasolina. "Cinc districtes van notar preocupacions sobre un risc més gran de recessió", va assenyalar el document.

En altres mercats, el barril de West Texas puja un 2,25% (98 dòlars), mentre que el cru Brent avança un 2,5% (98,85 dòlars). A més, l'unça d'or baixa un 0,01% (1.700 dòlars). Per part seva, l'euro s'aprecia un 0,5% (1,0064 dòlars) i el bitcoin repunta un 1,7% (21.016 dòlars).

Noticias relacionadas

contador