Wall Street continua estenent els guanys aquest dijous després que el Dow Jones acabés dimecres marcant nous màxims històrics. Els índexs novaiorquesos semblen disposats a seguir ignorant el vergonyós assalt al Capitoli, que passarà a la història com l'últim i patètic capítol de Donald Trump a la presidència dels Estats Units. De fet, a aquestes hores de dijous registren fortíssimes pujades, superiors al 2% en el cas de Nasdaq que ha superat per primera vegada els 13.000 punts.
- 44.296,51
- -
Les imatges dels partidaris de l'encara president assaltant el Congrés nord-americà han donat la volta al món i han suposat un ridícul planetari per a la nació, però les borses les han passat per alt, en descomptar que Joe Biden arribarà a la Casa Blanca en dues setmanes i que la normalitat tornarà a Washington.
"Els greus disturbis al Congrés nord-americà van ser pràcticament ignorats per les borses. Tampoc va influir que el Govern nord-americà pugui incloure Tencent i Alibaba a la seva llista negra de companyies controlades per l'exèrcit xinès. Això demostra que el mercat està predisposat a interpretar positivament (gairebé) tot el que passi", afirmen des de Bankinter.
A més, els demòcrates han obtingut per la mínima el control del Senat en aconseguir els 2 senadors per Geòrgia. "Això atorga el control de les dues cambres als demòcrates, a més de la pròpia presidència, cosa que permet esperar estímuls més generosos", afegeixen aquests experts.
"I aquesta visió constructiva s'imposa per ara, ignorant les conseqüències dels disturbis al Congrés, així com els riscos de més impostos i regulació que pot portar aquesta major llibertat per a la presidència demòcrata", conclouen.
TRUMP PROMET ARA UNA "TRANSICIÓ ORDENADA"
Donald Trump s'ha vist obligat a assegurar "una transició ordenada" a la presidència dels Estats Units després dels disturbis a Washington que s'han saldat amb 4 morts i uns 50 detinguts. Per primera vegada des de les eleccions, i després d'haver esperonat les protestes al Capitoli durant la investidura de Joe Biden, l'encara president ha promès que cedirà el poder el pròxim 20 de gener.
"Encara estic totalment en desacord amb el resultat de les eleccions i els fets em confirmen, però hi haurà una transició ordenada el 20 de gener. Sempre he dit que continuaríem la nostra lluita per assegurar-nos que només es comptessin els vots legals. Si bé, això representa el final del millor primer mandat en la història presidencial, és només el començament de la nostra lluita per fer que els Estats Units torni a ser gran!", ha assenyalat en un comunicat publicat per un dels seus col·laboradors a Twitter, que li ha suspès el compte personal temporalment, igual que altres xarxes socials.
Més enllà de la tensió política que viu el país des de la nit de dimecres, se segueixen coneixent dades macroeconòmiques. Aquest dijous el Departament de Treball ha publicat les últimes xifres de desocupació als Estats Units. Durant la setmana del 2 de gener s'ha registrat 787.000 peticions d'atur, una dada menor a l'estimació del mercat.
A més, una altra dada molt positiva ha estat la de l'ISM serveis de desembre, que suposa dos terços de l'economia nord-americana i ha repuntat fins als 57,2 des dels 55,9, enfront de la caiguda esperada fins a 54,6.
A altres mercats, el petroli West Texas puja un 0,5%, fins als 50,88 dòlars, mentre l'euro es deprecia un 0,4% i es canvia a 1,2270 dòlars. A més, la rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys puja fins a l'1,05%.