Wall Street comença la setmana amb una altra jornada de fortes caigudes després del tancament molt baixista de divendres. L'S&P 500 ha marcat nous mínims anuals als 3.801 punts, després que el ral·li de curt termini des de mitjans del mes passat s'hagi evaporat. La renovada por dels inversors d'una crisi econòmica és el principal factor per explicar les caigudes.
- 43.870,35
- -
La dada d'IPC als EUA publicada divendres passat no va agradar gens al mercat, ja que la pujada dels preus continua sense donar ni una treva. Això obligarà la Reserva Federal (Fed) a continuar endurint la seva política monetària (aquesta setmana celebra reunió i el mercat ja ha descomptat una pujada del 0,5% en el preu dels diners), malgrat que la pujada de les matèries primeres per la guerra a Ucraïna escapa del seu control.
En aquest sentit, els experts de Barclays no descarten una pujada del 0,75% per part de la Fed aquesta setmana, malgrat que des de l'organisme ho han descartat.
Així, el rendiment del bo americà a 10 anys s'ha disparat fins al 3,23% i el del bo a 2 anys ha escalat fins al 3,20%, per la qual cosa els dos diferencials estan a punt d'invertir-se novament, tal com va passar a l'abril, cosa que activaria un clar senyal de recessió per a l'economia nord-americana.
Una altra dada que també es va situar molt per sota del que s'esperava va ser la de la confiança del consumidor, elaborada per la Universitat de Michigan, que es va desplomar fins a mínims històrics i va afectar el sentiment del mercat.
MAL ASPECTE TÈCNIC DEL DOW JONES
"Dolent, molt dolent l'aspecte tècnic el que podem apreciar a la sèrie diària de preus del Dow Jones", explica César Nuez, analista de Bolsamanía.
"Molta cura de l'illa baixista que podria haver fet als 33.000 punts. El buit alcista que va deixar el dia 26 passat, sumat al baixista de divendres, li permet construir una figura amb fortes implicacions baixistes", afegeix aquest expert.
"A curt termini tot sembla indicar-nos que podríem acabar veient un atac imminent als mínims anuals dibuixats als 30.635 punts. Si els perd, el més normal és que puguem veure una extensió de les caigudes fins al nivell dels 29.000 punts", conclou Nuez.
QUÈ PODEN FER ELS INVERSORS?
Què cal fer en un context com l'actual? La companyia suïssa Julius Baer assumeix que les perspectives a curt termini per a la renda variable segueixen sent "tèrboles". D'altra banda, subratlla que els rendiments a llarg termini han millorat "considerablement".
"Per això, els inversors a llarg termini s'haurien de veure recompensats per mantenir-se a la renda variable durant aquests temps turbulents", augura Mathieu Racheter, director d'estratègia de renda variable de Julius Baer.
EMPRESES I ALTRES MERCATS
Tesla és protagonista després d'anunciar un split de les seves accions en una proporció 3x1, amb l'objectiu d'augmentar la liquiditat i atraure més inversors detallistes. El fabricant d'automòbils també continua avançant amb una ampliació de capital de 4.000 milions de dòlars. Les seves accions cauen més d'un 3% en borsa.
El barril de petroli West Texas baixa un 1,3% (119,10 dòlars) i el Brent cedeix un 1,2% (120,53 dòlars), mentre que l'euro es deprecia un 0,5% (1,0460 dòlars). A més, l'unça d'or cau un 0,8% (1.860 dòlars); i el bitcoin es desploma un 13% (23.798 dòlars).