Fortes pèrdues del 2% per a l'IBEX i caigudes de prop de l’1% a Wall Street. Una nova jornada a la baixa en el preu del petroli i altres matèries primeres ha posat nerviosos els operadors i està provocant pèrdues a les principals borses mundials.
A aquest factor negatiu s'hi afegeix la incertesa política que castiga la borsa espanyola aquestes últimes setmanes pel temor d’un Govern feble després de les eleccions generals del proper 20 de desembre. Amb tot plegat, l'IBEX ha perdut els mínims de divendres i, si tanca la sessió així, estaria mostrant més feblesa amb vista a les properes sessions.
EMPRESES: FORTA CAIGUDA D’ANGLO AMERICAN I DE LES MINERES A LA BORSA DE LONDRES
Un dels protagonistes negatius de la jornada és la minera britànica Anglo American, que ha cancel·lat el dividend previst amb càrrec al 2015 i el 2016 i ha anticipat que reduirà la seva plantilla actual, de 135.000 empleats, fins a quedar en uns 50.000 empleats al llarg dels propers anys.
Els bancs pressionen Abengoa: consideren una bona opció el concurs de creditors o la venda del 47% d'Abengoa Yield, filial que cotitza als Estats Units. Les accions de l’empresa cauen amb força al mercat continu.
ECONOMIA: DADES DE COMERÇ A LA XINA
Hem conegut diverses dades sobre comerç a la Xina. La balança comercial del mes de novembre es va situar en 54.100 milions de dòlars, per sota dels 63.300 milions esperats. A més, les exportacions del mes de novembre van baixar un 6,8%, per sobre de la baixada esperada del 5%. I les importacions del mes de novembre van baixar un 8,7%, encara que s'esperava una baixada més gran: del 12,6%.
D'altra banda, el creixement del PIB de la zona euro es va desaccelerar fins al 0,3% el tercer trimestre, des de la dada anterior del 0,4%. La xifra és conforme al que s'esperava.
EL PREU DEL PETROLI CONTINUA MARCANT NOUS MÍNIMS
Pel que fa al preu del petroli, els analistes de Link Securities comenten que la caiguda del preu és deguda «a l'excés d'oferta al mercat, que es calcula que és d’uns 2 milions de barrils al dia, i a les fortes posicions especulatives a la baixa».
Craig Erlam, analista d’Oanda, comenta que els barrils de Brent i WTI han tocat mínims del febrer del 2009 i poden continuar caient en els propers mesos a causa de la manca d'acord dins de l'OPEP per retallar la producció.
«El proper nivell tècnic clau per al petroli WTI es troba en el preu de 32,40-33,55 dòlars, el mínim marcat durant la crisi financera a finals del 2008 i principis del 2009. Això es correspon amb el preu de 36,20 dòlars del cru Brent», afirma aquest expert.
ALTRES MERCATS
Els futurs del barril de cru cauen un 1,4%, fins a 40,58 dòlars, al NYMEX.
Els bons del Tresor a 10 anys pugen 5/32 dòlars; la rendibilitat cau fins al 2,212%.
L'euro puja un 0,38%, fins a 1,0879 dòlars.