federal reserve dl bonds us usa dollar fx
Federal Reserve (US government work)

Wall Street obre la sessió de dijous amb fortes caigudes del 2% després de les pujades de dimecres. El temor dels inversors que la Reserva Federal (Fed) provoqui una recessió és el principal factor per explicar l'elevada volatilitat que impera al mercat.

  • 43.870,35
  • -

Els forts guanys d'ahir van ser simplement un petit ral·li d'alleujament per a uns índexs molt castigats i sobrevenuts; i l'S&P 500 ni tan sols va poder recuperar el suport perdut dels 3.800 punts, per la qual cosa és probable un nou tram baixista fins als 3.500 punts, que es correspon amb un ajustament del 50% de fibonacci de tota la pujada des dels mínims de la pandèmia fins a màxims històrics de principis d'any.

LA FED NO TÉ ALTERNATIVA

Després de la pujada més gran de tipus des del 1994, la Fed va mostrar la seva determinació per baixar la inflació fins al seu objectiu del 2%. "No cantarem victòria fins que no ho aconseguim. Portarà temps i no serà fàcil, però no volem provocar una recessió", va assenyalar Jerome Powell, president de l'organisme, en roda de premsa.

Però Christian Scherrmann, economista en cap als EUA de la gestora DWS, comenta que "la Fed està decidida a recuperar la credibilitat en matèria d'inflació i a mantenir les expectatives inflacionistes ben ancorades amb una política monetària molt més estricta per tornar a avançar-se la corba" .

Aquest també és un gran problema per al mercat, perquè l'error de Powell en qualificar la inflació com a “transitòria” durant molts mesos ha suposat un cop a la credibilitat de l'organisme monetari. La veritat és que la guerra d'Ucraïna ha estat un factor que no figurava en les seves previsions, però en qualsevol cas la Fed afronta una crisi de credibilitat.

"Amb l'IPC en un vergonyós 8,6% i en perill de pujar encara més, la Fed probablement sent que no té cap altra alternativa. La seva reputació s'ha vist entelada. Per tant, ara tampoc no té cap altra alternativa que seguir amb la seva orientació agressiva (hawkish), fins i tot si el resultat final és una recessió. Les possibilitats que es produeixi segueixen augmentant", argumenta Scherrmann. Un raonament que comparteixen la majoria dels analistes.

DEBILITAT EN EL NASDAQ

“El Nasdaq ofereix un aspecte tècnic molt, però molt dolent. A la última retirada temporal no li ha arribat ni per recuperar el nivell dels 13.000 punts. A més, s'ha deixat una illa baixista i una finestra baixista, dues figures tècniques terribles que ens mostren el pànic del mercat. La pèrdua dels mínims anuals ha estat una altra gota en el camí a la perdició", explica César Nuez, analista de Bolsamanía.

"A curt termini podríem veure un rebot, per descomptat. Això si, a la magnitud del rebot veurem la fortalesa per a les properes setmanes. Si no aconsegueix anul·lar el buit baixista del 10 d'aquest mes de juny que presenta als 12.269 punts, seria una senyal per preocupar-nos. Per veure un senyal de fortalesa hauríem d'esperar a la superació dels 13.000 punts”, afegeix aquest expert.

ECONOMIA I ALTRES MERCATS

A l'agenda econòmica, aquest dijous s'han publicat les dades de les peticions setmanals per desocupació que, malgrat haver baixat fins a les 229.000 (des de les 232.000 registrades a la setmana anterior), s'han situat per sota de les previsions del consens, que n'anticipava 215.000, segons el Departament de Treball nord-americà.

D'altra banda, aquest dijous també s'ha publicat l'Índex Manufacturer de la Fed de Philadelphia, un indicador sobre la tendència del sector manufacturer i que es fa servir com a pronòstic de l'índex ISM. Aquest índex ha baixat fins a situar-se al -3,3, des del 2,6 anterior, i molt per sota de les previsions del consens, que n'anticipaven un 5,5.

L'indicador se situa en territori negatiu per primera vegada des del maig del 2020, quan els Estats Units es trobaven a la primera onada del coronavirus.

En altres mercats, el barril de petroli West Texas baixa un 1% (114,10 dòlars) i el Brent cedeix un 0,8% (117,58 dòlars), mentre que l'euro es deprecia un 0,2% (1,0462 dòlars). A més, l'unça d'or avança un 0,6% (1.821 dòlars); i el bitcoin cedeix un 3,5% i estén la seva gran correcció (20.984 dòlars).

Noticias relacionadas

contador