- Pèrdues destacades també per a Sabadell, CaixaBank, Bankia i Santander
- -31,60
- -0,28%
Fortes caigudes a les borses europees aquest divendres. L'IBEX 35 ha baixat un 1,56%, fins als 9.602,10 punts, després que Rússia hagi reaccionat finalment després de les sancions dels Estats Units i hagi advertit que podria respondre "per altres mitjans".
A més, la crisi de Turquia cada vegada es fa més gran. La lira turca es desploma un 15% i l'euro cau fins a mínims de 13 mesos enfront del 'bitllet verd' per l'enfrontament entre Trump i Erdogan. El BCE ha advertit l'exposició dels bancs europeus a Turquia. BBVA s'ha desplomat un 5,16% i ha liderat les caigudes a l'IBEX, encara que tots els bancs han baixat amb força: Sabadell (-3,89%), CaixaBank (-3,08%), Bankia (-2,81%) i Santander (-2,73%).
En menor mesura, altres grans valors de l'IBEX també han registrat caigudes destacades, ja que Telefónica ha cedit un 1,63%, seguida de Repsol (-0,91%) i Iberdrola (-0,43%). En positiu, tan sols DIA (+1,34%), Colonial (+0,43%) i Inditex (+0,11%).
Al Mercat Continu, una jornada més han destacat els guanys per la minera Berkeley Energia (+5%) i les caigudes de Duro Felguera (-4%) i Prisa (-6%).
A l'àmbit empresarial, és notícia Ryanair i la seva vaga de pilots. La companyia s'enfronta a cancel·lacions de vols a tot Europa, amb els seus pilots en vaga a Irlanda, Alemanya, Bèlgica, Suècia i els Països Baixos.
Les fortes caigudes d'Europa (el DAX 30 alemany ha cedit un 2% i el CAC 40 francès, un 1,7%) es produeixen mentre Wall Street també perd més del 0,5%. A Àsia s'hagin vist caigudes destacades, amb retallades del 1,3% al Nikkei. Així mateix, també a Àsia, el PIB japonès ha mostrat un creixement millor de l'esperat durant el segon trimestre, impulsat per la fortalesa de la despesa a les llars i les empreses..
Sobre les crisis entre els Estats Units i Turquia i entre els Estats Units i Rússia preocupen especialment els inversors. S'han generat dues situacions que no s'esperaven i que són potencialment molt perilloses. Especialment sorprenent són les sancions que els EUA han anunciat contra Rússia en un moment en què es destacaven les 'harmonioses' relacions entre Donald Trump i Vladimir Putin, sobretot després de l'última gira europea del president nord-americà. Ara, la situació ha canviat diametralment.
Pel que fa a Turquia, la crisi clarament segueix escalant després que Trump hagi duplicat els aranzels a l'alumini i l'acer procedents de territori turc, cosa que ha augmentat la caiguda de la lira fins al 15% en l'encreuament contra el dòlar.
El Brexit és un altre assumpte que també preocupa i la lliura està especialment 'tensa' en els últims temps. Cal destacar que l'FTSE 100 va finalitzar la passada jornada com un dels pitjors índexs d'Europa. Segons publica CNBC, la majoria dels britànics estarien a favor d'un segon referèndum sobre la retirada del Regne Unit de la Unió Europea, d'acord amb una enquesta de YouGov publicada aquest divendres.
Respecte a les dades macro de la sessió, el PIB del Regne Unit del segon trimestre creix un 0,4%, mentre l'Índex de Preus al Consum (IPC) dels EUA s'ha mantingut al 2,9% interanual el juliol, lleugerament per sota del 3% esperat. No obstant això, l'IPC subjacent ha repuntat fins al 2,4%, per sobre del 2,3% previst.
Segons anàlisi tècnica, després d'una sessió clarament baixista, l'IBEX torna a cotitzar a prop del suport de 9.500 punts, de manera que toca estar pendents del seu comportament en aquest nivell de preus. Si finalment perd aquesta referència, podríem veure caigudes addicionals fins a nivells de 9.250 - 9.000 punts.