evergrande 20230918072632

Les borses de la regió Àsia-Pacífic han començat la setmana amb mal peu. Al Japó els mercats estan tancats per la celebració del Dia del Respecte als Majors, però la resta han acabat en vermell una jornada marcada per les caigudes tant d'Evergrande NEV, després de la detenció del conseller delegat, com del conglomerat bancari Zhongzhi Enterprise Group, després de declarar-se en fallida divendres a la nit.

En concret, les accions de la divisió de fabricació de vehicles elèctrics del promotor immobiliari xinès Evergrande s'han desplomat un 23% dilluns després que la unitat revelés que el CEO i el vicepresident havia estat detingut.

"L'empresa s'ha assabentat que el seu director executiu, el Sr. Liu Yongzhuo, ha estat detingut de conformitat amb la llei sota sospita de delictes il·legals", ha dit Evergrande NEV en una presentació enviada a la borsa de Hong Kong, encara que no ha donat més detalls sobre la naturalesa dels delictes ni sobre quan ha estat arrestat.

Cal recordar que Evergrande NEV havia sol·licitat la suspensió de les operacions abans de l'obertura del mercat de Hong Kong aquest dilluns, tot i que ha reprès les operacions a la 1.00 PM hora de Hong Kong, amb el resultat abans esmentat.

Ja acabava de registrar importants retrocessos la setmana passada, del 18%, després d'haver confirmat que la venda d'accions planificada a NWTN, que cotitza als Estats Units, havia estat descartada.

L'índex Hang Seng de Hong Kong ha liderat les pèrdues a la regió, en desplomar-se més d'un 2%. L'ha seguit el CSI 300 de la Xina continental, que ha caigut un 1,29% per tancar als 3.472,19 punts. El retrocés a la borsa xinesa s'ha degut, en gran mesura, a la situació que travessa el banc a l'ombra Zhongzhi Enterprise Group, que s'ha declarat en fallida en no poder pagar el deute enmig d'una crisi immobiliària cada cop més profunda al país.

Cal recordar que els bancs a l'ombra a la Xina operen agrupant estalvis de llars i empreses per oferir préstecs per invertir en béns arrels, accions, bons i matèries primeres. Empreses com Zhongzhi, que ja havia advertit l'estiu passat de la seva difícil situació financera, sovint han finançat molts grans promotors immobiliaris xinesos.

A Austràlia, l'S&P/ASX 200 s'ha deixat un 0,50% i ha acabat als 7.451,50 punts, mentre que el Kospi de Corea del Sud ha perdut un 0,4% i ha acabat als 2.567,82 punts. El Kosdaq de petita capitalització, en canvi, ha pujat un 0,11%, i ha acabat als 879,34 punts i ha arribat al nivell més alt des del 19 de setembre.

contador