asiacb1

Les borses asiàtiques acomiaden el mes de setembre enmig d'una gran agitació. Mentre que les borses xineses es disparen per les mesures d'estímul, el Nikkei s'enfonsa per l'elecció de Shigeru Ishiba per substituir Fumio Kishida com a nou primer ministre del Japó.

El Shanghai es dispara aquest dilluns un 7%, mentre el Hang Seng puja per sobre del 3%. L'índex CSI 300 de la Xina continental vola un 8%, després de registrar la millor setmana en gairebé 16 anys divendres. L'índex immobiliari del CSI 300 encara es revalora més.

Això, després de les darreres mesures que s'han conegut. Les accions dels promotors immobiliaris xinesos han pujat després que importants ciutats a la Xina continental hagin anunciat mesures de flexibilització per estimular l'ànim dels compradors d'habitatges.

El govern de la ciutat de Guangzhou va informar aquest diumenge que s'eliminaran totes les restriccions per a la compra d'habitatges, amb efecte a partir de dilluns.

El govern de Xangai també va reduir el període requerit de pagament d'impostos de tres anys a un. La ciutat també va reduir el percentatge de pagament inicial per a la compra de primers habitatges al voltant del 15%, i per a segons habitatges, a aproximadament un 25%, per sobre de la mitjana nacional del 15%. Les noves regles entraran en vigor a partir de dimarts, segons l'avís emès diumenge a la nit.

El govern de Shenzhen també va relaxar les restriccions de compra, que limitaven les famílies locals a dos habitatges i les persones solteres a una, permetent als compradors adquirir un apartament addicional en certs districtes. Les famílies migrants amb almenys dos fills ara podran comprar dos habitatges, en lloc d'un com estava estipulat anteriorment, segons el comunicat.

A més, avui s'ha publicat l'índex oficial de gestors de compres de la Xina per al setembre, que va ser de 49,8, millor que el 49,5 esperat pels economistes enquestats per Reuters. Tot i això, això ha marcat el cinquè mes consecutiu de contracció per al sector manufacturer a la Xina.

Per part seva, l'enquesta Caixin PMI, que és una enquesta privada elaborada per S&P Global, ha informat que el PMI manufacturer va caure a 49,3 des de 50,4 al setembre, per sota del 50,5 esperat. L'enquesta Caixin també ha assenyalat la caiguda més ràpida en l'activitat manufacturera en 14 mesos.

EL NIKKEI S'ENFONSA

Davant d'això, cal destacar la forta caiguda, propera al 5%, que registra avui el Nikkei. Això té a veure directament amb l'elecció de Shigeru Ishiba per substituir Fumio Kishida com a nou primer ministre del Japó, que es considera falcó i partidari de les pujades de tipus.

Al Japó, la producció industrial de l'agost ha caigut un 3,3% enfront de la pujada prèvia del 3,1% i molt pitjor que el -0,5% previst.

contador