Forta correcció per al CAC 40 francès (-1,35%; 7.893 punts) després de l'avançament electoral anunciat per Emmanuel Macron aquest diumenge, després de la seva clara derrota enfront de Marine Le Pen a les eleccions europees.
- 7.274,48
- -0,27%
Dins de l'índex borsari francès, els valors més baixistes han estat els bancs, amb Société Générale (-7%), BNP Paribas (-4,7%) i Crédit Agricole (-3,6%) al capdavant, amb l'operador d'infraestructures Vinci (-5,3%) i l'energètica Engie (-3,2%).
Per anàlisi tècnica, el selectiu francès ha emplenat el buit alcista de la sessió del 22 de febrer passat, encara que no l'ha tancat, ja que ha recuperat a la part final del dia. L'índex ha marcat un mínim a l'obertura als 7.812 punts, però ha tancat als màxims del dia, molt a prop de 7.900 punts. Tot i això, ha dibuixat un buit baixista que haurà d'anul·lar per veure una recuperació al seu gràfic.
ELECCIONS EN DUES VOLTES
Macron ha anunciat que les eleccions legislatives tindran lloc el 30 de juny i el 6 de juliol, en dues voltes. Això després d'haver patit una derrota demolidora.
El partit Rassemblement National de Marine Le Pen ha quedat en primer lloc amb el 32% dels vots, molt per sobre de l'aliança centrista del president Macron, que només ha aconseguit el 15% dels suports.
Si Macron perd la majoria a l'Assemblea Nacional, això no hauria d'implicar directament la marxa del president, encara que la situació seria complicada. De moment, les properes eleccions presidencials es mantenen, segons el calendari previst, per al 2027.
Al país veí, el president fixa la política exterior i de defensa, però les polítiques fiscals i econòmiques internes són fixades per la majoria de l'Assemblea Nacional, per això la incertesa sobre el resultat electoral està afectant els sectors més regulats, com el bancari, l'energètic i el de concessions d'infraestructures.
Els bancs també cauen pressionats per un augment en els rendiments dels bons, segons explica Neil Wilson, analista de Finalto. Perquè la caiguda en el preu d'aquests instruments financers, molt importants en el balanç dels bancs francesos, perjudica la cotització borsària.
"El mercat està veient primes de risc polític derivades d'aquests resultats electorals. Els inversors s'estan adonant de la possibilitat que França giri decisivament cap a la dreta", assenyala aquest expert.
"És poc probable que la història del dèficit a França millori com més veu tingui l'RN (si tota la resta roman igual, això hauria de fer pujar els rendiments i les primes de risc). Les polítiques verdes també serien molt més difícils d'implementar i també hi ha preguntes sobre el suport a Ucraïna i moltes altres coses", afegeix Wilson.
Els experts de BNY Mellon anticipen un "estiu de preocupació per la volatilitat derivada de les incògnites polítiques, ja que les votacions al Regne Unit i França dominen ara el que molts pensaven que seria un trimestre menys arriscat".
Des de Berenberg, assenyalen que "per a una França amb problemes fiscals, les noves eleccions parlamentàries afegeixen un nivell d'incertesa. Això es podria convertir en una preocupació per als mercats".