Wall Street registra notables guanys després de les pèrdues de dilluns. Els inversors continuen enfrontant un escenari complicat, ple d'incerteses, mentre els índexs novaiorquesos cotitzen a prop dels mínims anuals.
- 44.296,51
- -
Tot i això, després del fort rebot de divendres, l'S&P 500 ha recuperat el nivell psicològic dels 4.000 punts i s'ha allunyat de l'important suport dels 3.800 punts, que coincideix amb un ajustament del 38% de Fibonacci de la gran pujada des dels mínims de la pandèmia fins a màxims històrics de principis d'any.
En aquest escenari, els inversors continuen pendents dels grans problemes que enfronten els mercats. L'elevada inflació continua pressionada pels confinaments massius a la Xina i la guerra a Ucraïna. Tot i que en el cas del gegant asiàtic, l'expansió de la Covid s'ha frenat i el Govern planeja suavitzar les restriccions a partir del juny.
Encara que a causa de com n'és de complicat limitar l'expansió de les noves variants del virus, el temor és que l'economia xinesa es vegi afectada de manera intermitent per noves restriccions, que afecten la cadena global de subministrament i pressionen els preus a les economies occidentals.
Pel que fa a la guerra, Finlàndia i Suècia sol·licitaran el seu ingrés a l'OTAN, encara que Vladimir Putin ha rebaixat la tensió sobre aquest assumpte, en comentar que tolerarà la seva entrada a l'organització, sempre que no s'hi instal·lin bases militars o equipament en aquests països.
A més, hi ha previstes intervencions del president de la Fed de St. Louis, James Bullard, un dels més agressius dins del banc central (abans de l'obertura) i del president de la Fed, Jerome Powell (a última hora de la tarda) . Els seus comentaris poden marcar el rumb de la jornada.
A L'ESPERA D'UN RAL·LI DE CURT TERMINI
A nivell estratègic, molts especuladors estan esperant que es produeixi un important ral·li de curt termini a la renda variable nord-americana, a causa de l'elevada sobrevenda que acumulen molts valors i índexs, com el Nasdaq.
Des de Bank of America, comenten que "seguim sent estructuralment baixistes i vendríem als ral·lis". A parer seu, l'actual mercat baixista de les borses mundials es troba a la meitat del seu procés. "L'èxode ha començat, però la veritable capitulació comença quan els inversors venen allò que estimen", afirmen.
Així, posen com a exemple que les grans tecnològiques nord-americanes ja acumulen pèrdues del 20% des dels seus màxims, però que encara poden caure molt més fins que no es produeixi la capitulació total de les borses.
Tot i això, també consideren probable que es produeixin "forts rebots" durant les properes setmanes, encara que anticipen un "rang de negociació lateral mort durant un parell d'anys".
ECONOMIA, EMPRESES I ALTRES MERCATS
A l'escena econòmica, s'han publicat les vendes al detall del mes d'abril, que han repuntat un 0,9% enfront del 0,7% esperat. Les vendes del Grup de Control, que incideixen directament en el càlcul del PIB, han pujat un 1%, el doble del previst.
A nivell empresarial, són notícia els darrers moviments de Warren Buffett, que ha venut la seva participació en el banc Wells Fargo i ha comprat accions de Citi valorades en 3.000 milions de dòlars.
A més, Elon Musk segueix criticant l'actual directiva de Twitter, i sembla que és un intent per rebaixar el preu ofert per comprar la xarxa social.
D'altra banda, la cadena de supermercats Walmart cau amb força després d'incomplir els pronòstics amb els resultats i alertar sobre l'impacte de la inflació als marges.
En altres mercats, el barril de cru West Texas puja un 0,2% (114,52 dòlars) i el barril Brent avança un 0,4% (114,75 dòlars), mentre l'euro s'aprecia un 0,4% (1,0481 dòlars). A més, l'unça d'or rebota un 0,6% (1.826 dòlars); i la rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys repunta fins al 2,91%. Finalment, el bitcoin recupera un 3% (30,563 dòlars).