forcada bankinter
Bankinter

Els bancs han estat protagonistes durant la presentació de l'Estratègia d'Inversió de Bankinter per al tercer trimestre. Ramón Forcada, director d'anàlisi de l'entitat, ha contestat múltiples preguntes relacionades amb aquests, diverses de les quals s'han centrat en un tema recurrent durant els últims temps: la possibilitat que les entitats financeres cobrin pels dipòsits als seus clients en el actual context de tipus "ultra-baixos" del Banc Central Europeu (BCE).

Sense voler entrar en detalls, Forcada ha reconegut que "tothom sap que (a Espanya) s'està començant a cobrar pels dipòsits". El responsable d'anàlisi de l'entitat ha matisat que es cobra als clients corporatius i es deixa fora d'aquesta pràctica els particulars, tot i que ha explicat que, fora del nostre país, s'està cobrant també als particulars.

"Tothom sap que s'està començant a cobrar pels dipòsits"

"No vas a tenir un producte gratuït", ha afegit, i alhora ha recordat que el BCE cobra als bancs pels seus dipòsits. Malgrat això, Forcada assumeix com n'és de complicat plantejar als clients particulars que paguin pels seus dipòsits. "Quan a un client particular li dius que vas a cobrar pel dipòsit el que pensa és que ets un bucaner", ha comentat contundent per tancar l'assumpte.

Bolsamanía els informava fa unes setmanes que alguns bancs espanyols, amb l'objectiu de compensar els costos que els genera aquesta situació de tipus baixos, estan començant a cobrar tant a les grans empreses com a les pimes pels dipòsits. Aquesta mesura compta amb el vistiplau dels supervisors, segons han informat diferents fonts a aquest web. "El Banc d'Espanya i el BCE els han donat la seva benedicció", expliquen a Bolsamanía.

I LES FUSIONS?

Les eternes fusions bancàries ha estat un altre dels temes relacionats amb els bancs sobre el qual s'ha parlat durant la presentació de Bankinter. Ramón Forcada ha reconegut que un dels riscos estructurals als quals s'enfronta ara el mercat és l'impacte dels tipus "ultra-mega-baixos, que generen molts problemes a la indústria financera".

Per aquest motiu, creu que les grans entitats financeres hauran d'anar unint-se amb el risc i la dificultat que això comporta. "És delicat perquè les fusions transfrontereres són delicades i no és fàcil", ha assenyalat, mentre que els experts en banca de l'entitat han reconegut que, tot i haver-hi "raó estratègic i financer (per a les fusions), encara és molt difícil" atès que no hi ha ni unió bancària ni unió fiscal.

"El que sí que s'ha vist i es pot seguir veient són adquisicions, que no és el mateix que fusions", han precisat, i han recordat el recent fracàs de la unió entre Commerzbank i Deutsche Bank i la cada vegada més improbable compra de Commerzbank per una entitat italiana, tal com s'ha especulat.

SENSE RECESSIÓ I AMB RISCOS "ACCEPTABLES O FINS I TOT A LA BAIXA"

Per al tercer trimestre, Bankinter se suma al sentiment, més o menys generalitzat, d'optimisme. Com molts altres experts, parla d'alentiment econòmic, l'esgotament del cicle, però descarta la recessió. No obstant això, assumeix que a Europa la situació econòmica és més complicada i que un dels riscos als quals s'enfronta el mercat és la capacitat del Vell Continent per "gestionar el debilitament (econòmic) perquè millori".

"Les fusions bancàries transfrontereres són delicades i no són fàcils"

Els altres dos riscos del moment són, d'una banda, la tensions entre l'Iran i els Estats Units, que creuen que no aniran a més i no acabaran en un conflicte armat; i, de l'altra, les negociacions entre els Estats Units i la Xina, assumpte que consideren que Donald Trump mantindrà "obert" fins a les eleccions de novembre de 2020, perquè el beneficia de cara al seu electorat que aquest arribi 'viu'.

Aquests riscos, segons l'opinió de l'entitat, són "laterals, acceptables o fins i tot a la baixa". Això, sumat al fet que estan "còmodes" amb les valoracions actuals de borses, bons i immobiliari, els porta a seguir recomanant estar invertits. "Cal reorganitzar cartera, no agafar por i anar-se'n", ha assenyalat Ramón Forcada.

Pel que fa a les preferències d'inversió, poques variacions enfront del trimestre previ. Els Estats Units segueix sent la seva opció preferida i, entre els emergents, Índia i Brasil. A Espanya, posats a buscar valors concrets, la seva cartera de cinc favorits inclou Aena, Naturgy, Ferrovial, Cellnex i Iberdrola.

Noticias relacionadas

contador