brexit-les-vingt-sept-valident-l-accord-de-retrait

Després d'una setmana passada de caigudes generalitzades d'entorn del 1% en les principals borses, Europa puja amb ganes aquest dilluns (Ibex: +1,6%; Cac: +1%; Dax: +1,2%; Ftse 100: +1%; Ftse MIB: +2,7%) després que Brussel·les aprovés aquest diumenge l'acord del Brexit i després de saber-se que Itàlia està estudiant rebaixar el seu polèmic objectiu de dèficit. L'altre assumpte de la setmana és aquesta trobada al més alt nivell que mantindran Donald Trump, president nord-americà, i Xi Jinping, president de Xina, aquest cap de setmana.

  • 11.659,20
  • 0,35%

Encara que el Brexit hagi rebut el suport de la Unió Europea, encara ha d'aconseguir el del Parlament britànic. Els membres del Partit Laborista, del Partit Nacional Escocès i dels Demòcrates Liberals ja han dit que votaran en contra.

La lliura roman relativament tranquil·la després de confirmar-se la ratificació del pacte, alguna cosa que s'esperava malgrat els dubtes d'última hora sobre Gibraltar. Se situa lleument per sobre dels 1,28. Per la seva banda, l'euro puja en aquests moments (1,1369) després que s'hagi conegut que el Govern italià es reunirà aquesta nit per debatre sobre la possibilitat de retallar el seu polèmic objectiu de dèficit del 2,4% per 2019. La prima de risc italiana cau un 10% i tots els bancs del Ftse MIB es disparen amb força.

L'altra divisa que s'està movent és el dòlar, que està pujant amb els inversors comprant dòlars com a actiu refugi pensant en el resultat de la reunió entre Donald Trump, president nord-americà, i Xi Jinping, president xinès, que tindrà lloc aquest cap de setmana. Hi ha molta expectació pel que pugui passar en aquesta trobada, a l'espera d'un acostament comercial entre ambdues potències. No obstant això, al mateix temps hi ha dubtes que realment arribin a un acord rellevant que serveixi per solucionar la tibant situació actual entre ambdues.

Amb tot, Europa puja aquest dilluns amb ganes. Recordem que Wall Street va obrir el divendres passat només fins a mitja sessió pel 'Black Friday' i que va tancar amb caigudes (Dow Jones: -0,73%; S&P: -0,66%; Nasdaq: -0,48%). Aquest dilluns se celebra el 'Cyber Monday', un dia dedicat a comprar per Internet aprofitant els descomptes. Quant a les borses asiàtiques, s'han revaloritzat amb certa força aquesta matinada.

"El que té de bo el rebot que s'està veient és que els índexs europeus s'allunyen una mica més dels mínims d'octubre, que segueixen massa a prop", assenyala José María Rodríguez, expert de 'Bolsamanía'.

Quant a altres aspectes destacats en aquesta primera jornada de la setmana, de nou és notícia el petroli, que rebota un 1,5% aquest dilluns. Això, després de marcar la setmana passada nous mínims anuals per sota dels 60 dòlars. A aquestes hores el Brent cotitza en 60,02 dòlars i el West Texas, en 51,21 dòlars.

Respecte a les dades macro de la jornada, la confiança dels empresaris alemanys cau al novembre a 102 punts pel refredament de l'economia. A més, parlen Mario Draghi, president del BCE, i Mark Carney, governador del Banc d'Anglaterra.

Noticias relacionadas

contador