traders trading brokers stock markets
11.659,20
  • 41,20
  • 0,35%

L'IBEX ha tancat aquest divendres amb una pujada del 2,52% i supera la cota dels 8.700 punts (8.737). En el conjunt de la setmana, el selectiu espanyol ha repuntat un 2,87%. Per la seva banda, la resta d'Europa també ha rebotat avui per sobre del 2%, després de les pèrdues que va patir ahir després de l’advertència de beneficis de resultats d'Apple.

La jornada ha estat marcada aquest divendres a la publicació de diverses dades macro d'interès que tancaran una setmana (de quatre dies) molt intensa a les places globals, que ha posat de manifest que la principal preocupació ara és un possible alentiment de l'economia xinesa. Avui s'ha publicat l'informe d'ocupació de desembre als Estats Units, amb una dada de nòmines no agrícoles molt per sobre del que s'esperava (312.000 enfront de l'estimació de 177.000). La taxa d'atur, per la seva banda, ha pujat fins al 3,9% des del 3,7%.

A la Zona Euro, l'IPC de desembre es va desaccelerar més del que s'havia pronosticat (1,6% enfront de l'1,8%). Per la seva banda, els PMI de serveis a la Zona Euro han sortit, en general, pitjors del que s'esperava. El PMI compost de la Zona Euro del mes de desembre ha revelat una desacceleració del creixement i ha caigut al seu nivell més baix en quatre anys.

Així mateix, l'atenció en aquest tancament de setmana ha estat posada en Jerome Powell, president de la Reserva Federal (Fed), que ha aparegut al costat dels seus predecessors, Janet Yellen i Ben Bernanke, en una taula rodona. Durant la seva intervenció, ha comentat que "les dades econòmiques als EUA continuen sent sòlides", de manera que no s'ha mostrat preocupat per la salut de l'economia nord-americana. D'altra banda, ha respost "no" a la pregunta sobre si dimitiria a petició del president Trump.

Pel que fa a la resta, les sensacions segueixen sent pessimistes, però és veritat que, quan el pessimisme és tan dominant és quan els rebots solen arribar. Craig Erlam, analista d’Oanda, explica que els inversors segueixen decidint en aquesta arrencada d'any "si els mercats estan vulnerables o barats".

EMPRESES I ALTRES MERCATS

Dins de l'IBEX 35, només Red Eléctrica ha tancat la sessió en vermell, tot i que amb unes lleus pèrdues del 0,03%. Les majors alces han estat per a Arcelor Mittal (6,43%) i Ence (6,02%). El podi el completa CIE Automotive, amb un repunt del 5,77%.

Entre les notícies empresarials del dia destaca Inditex (3,53%), que ha rebut una recomanació de compra i un preu objectiu de 32 euros, enfront dels 22,89 euros en què ha acabat aquest divendres, per part de RBC.

En aquest tancament de setmana, cal destacar també que el petroli ha viscut una arrencada d'any igualment molt mogut i volàtil, durant la qual les actualitzacions de producció de Rússia i els Estats Units es van veure contrarestades pels informes que Aràbia Saudita reduirà les seves exportacions. Al tancament de l'IBEX, el barril de Brent, de referència a Europa, cotitza amb una alça de l’1,72%, fins als 56,79 dòlars.

Noticias relacionadas

contador