- Esta semana cobra especial relevancia la reunión del Banco de Inglaterra
Sessió de pujades a les borses europees, a les quals semblen no afecten ni les reduccions en la previsió del creixement ni la incertesa que envolta la Unió Europea (UE) després del referèndum de sortida del Regne Unit. El selectiu espanyol avança per sobre del 2%, després que s'hagi conegut que Brussel·les ha decidit obrir procés sancionador a Espanya i Portugal per incompliment del dèficit.
- 19.295,98
- -0,52%
- 11.617,90
- -0,80%
Les borses europees segueixen empenyent per quarta sessió consecutiva, amb els inversors encoratjats per les noves perspectives d'estímuls ja confirmades des del Japó i que podrien estendre's de manera global. Aquesta setmana cobra especial rellevància la reunió del Banc d'Anglaterra (BoE) de dijous, en la qual decidirà si manté els tipus d'interès al 0,5% o en canvi els rebaixa fins al 0,25%, cosa que enfonsaria d’entrada més el valor de la lliura esterlina.
L'Ibex manté els guanys aconseguits la primera meitat de la sessió i cotitza entorn dels 8.500 punts. Això succeeix malgrat que s’hagi conegut que els ministres d'Economia i Finances de la Unió Europea (Ecofin) han activat per unanimitat aquest dimarts el procés formal per sancionar a Espanya i Portugal per l’incompliment dels compromisos en matèria de reducció del dèficit públic. Així, es confirma el dictamen negatiu esperat, que declara falta de mesures efectives per esmenar el desviament en les regles pressupostàries consensuades prèviament amb Brussel·les.
El sector financer espanyol s'ha aconseguit mantenir alcista durant aquestes últimes sessions i BBVA, que cotitza en borsa amb pujades del 4%, ha aconseguit recuperar els cinc euros. Sabadell i Santander, que pugen per sobre del 5% en tots dos casos, segueixen pendents del Regne Unit i de la Reunió del BoE de dijous. Encara que ambdues entitats asseguren tenir cobert el risc de canvi pel que fa a la lliura, una futura taxa sobre dipòsits negativa afectaria de manera important els seus resultats, especialment Banco Santander, pel qual el Regne Unit suposa el 30% dels seus beneficis nets.
El sector financer aconsegueix mantenir el signe alcista predominant les últimes jornades, i que ha permès recuperar els 5 euros per acció a BBVA. Santander i Sabadell, pendents de les novetats del Regne Unit, reforcen avui els seus avanços, a la calor de la remuntada que registra la lliura. Les dues entitats asseguren a més que tenen cobert el risc de tipus de canvi de la lliura.
LA BANCA ITALIANA, EL NOU PROBLEMA D'EUROPA
A més, en la reunió de l’Eurogrup, Itàlia va ser advertida de quines són les regles del joc quant a rescats bancaris. Itàlia vol usar fons públics per recapitalitzar els seus bancs en problemes, però això implica trencar les regles bancàries europees, que requereixen que els creditors assumeixin les pèrdues també. El cap de l’Eurogrup Jeroen Dijsselbloem va dir dilluns que les restriccions són clares quan es tracta de rescats bancaris.
D'altra banda, la Comissió Europea va revisar dilluns a la baixa les seves estimacions per al creixement de la zona euro i de la Gran Bretanya, després de la votació en la qual el Regne Unit va decidir sortir de la UE, tal com ho confirmava dilluns el comissari d'afers econòmics Pierre Moscovici. "Esperem que l'augment de la incertesa redueixi el PIB del Regne Unit entre un 1% i un 2,5% el 2017 en comparació de l'escenari de referència de romandre a la UE. Dins dels 27 estats membres de la UE i de la zona euro, l'impacte podria ser d'entre el 0,2% i el 0,5%", segons el comunicat de la Comissió Europea.
El petroli ha posat fre a les caigudes de les últimes sessions i puja un 3% aquesta jornada, reprenent així el seu camí cap al nivell psicològic dels 50 dòlars per barril, encara que caldrà prestar especial atenció als inventaris de cru dels EUA que es publicaran dijous. Aquesta dada serà clau per determinar cap a on es mourà el preu del petroli les futures sessions.